actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 15th November 2017, 17:18
Laura R*elofs Laura R*elofs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2017
Locatie: Beerse
Posts: 31
"ADHD is als problematisch ervaren gedrag. Geen ziekte dus, maar gedrag"

door: Margreet Vermeulen - Bron: Volkskrant

"ADHD is als problematisch ervaren gedrag. Geen ziekte dus, maar gedrag"
Psycholoog Laura Batstra strijdt tegen de medicalisering van ADHD


Psycholoog Laura Batstra (44) betwist de visie van hersenwetenschappers dat ADHD een ziekte is die altijd bestreden moet worden met medicijnen. "Druk en dwars gedrag is lastig, maar ook knetternormaal."

Haar zoon van 8 komt het huis binnen rennen, met een woedende man op zijn hielen. De jongen had rijdende auto's bekogeld met kluiten aarde.

"Nadat ik had uitgelegd hoe gevaarlijk het is om dingen naar automobilisten te gooien, mocht hij van mij weer buiten spelen. Hij was zo geschrokken van die bulderende man dat hij in mijn ogen genoeg was gestraft. Daar was die boze mijnheer het helemaal niet mee eens. Die kwam er al snel achter wie die slechte moeder was – we woonden in een gehucht – en hij schreef er meteen een blog over: 'Laura Batstra kan zélf niet opvoeden.'

Psycholoog Laura Batstra is onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen. Haar thema is de medicalisering van kindgedrag en manieren om dat tegen te gaan. Als we scholen en ouders ondersteunen bij het omgaan met druk en dwars gedrag, hoeven minder kinderen Ritalin (in België bekend als Rilatine) of Concerta te slikken, licht Batstra toe.

Batstra kan het niet uitstaan dat kinderen met ADHD-achtig gedrag te horen krijgen dat ze zieke hersenen hebben
De Groningse geldt al jaren als luis in de pels in de wereld van ADHD. Door de felle manier waarop ze ageert tegen het 'gemak' waarmee kinderen het etiket ADHD krijgen opgeplakt, en de bijbehorende pillen krijgen voorgeschreven, ligt ze geregeld onder vuur.

In haar boek ADHD: macht en misverstanden (een herziene uitgave van Hoe voorkom je ADHD? uit 2012) schuwt ze de controverse niet. Omdat ze het niet kan uitstaan dat kinderen met ADHD-achtig gedrag te horen krijgen dat ze zieke hersenen hebben. En dús aan de pillen moeten. Een praktijk waarin volgens haar de wetenschap een kwalijke rol speelt.

Batstra is moeder van vier kinderen ('de bende van vier, maar niet gediagnosticeerd met ADHD', grapt ze) en de vijfde is op komst. Tot 2010 werkte ze als psycholoog in een instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Groningen. Ze nam ontslag omdat ze 80 procent van de jonge patiëntjes 'knetternormaal' vond.

"Ik zat op een gegeven moment met ouders mee te denken, zodat die op zaterdagochtend weer rustig de krant konden lezen. Na een tijdje dacht ik: is dat geen illusie? Dat je op zaterdagochtend rustig de krant kunt lezen met kleine kinderen over de vloer? Ik las zelf al járen de krant niet in het weekend."

Al die aandacht voor die 'knetternormale' kinderen ging volgens Batstra ten koste van kinderen die wel in de knoop zaten en op een wachtlijst terechtkwamen. Wat haar ook niet zinde, was dat Ritalin of Concerta destijds standaard de eerste behandeloptie was. Er werd niet eerst gekeken of het kind misschien ook geholpen kon worden door een andere aanpak op school of thuis. Toen het haar niet lukte om daarover intern een discussie op gang te krijgen, nam ze ontslag.

De nadruk die u legt op opvoeding, wekt soms de suggestie dat ouders iets niet goed doen als hun kind ADHD-gedrag vertoont.

'Ouders zijn de laatsten die ik als schuldigen zou willen aanwijzen. Ze hebben het ontzettend zwaar met een druk en dwars kind in deze intolerante maatschappij'
- LAURA BATSTRA


Laura Batstra: "Dat is absoluut niet wat ik beweer. Ouders zijn de laatsten die ik als schuldigen zou willen aanwijzen. Ze hebben het ontzettend zwaar met een druk en dwars kind in deze intolerante maatschappij, waarin steeds meer kinderen buiten de boot vallen omdat ze afwijken van de norm. We maken elkaar wijs dat het opvoeden van kinderen altijd leuk en gezellig is, zoals in de reclame. En als je niet aan dat plaatje voldoet, heeft iedereen zijn mening over je klaar. Zeker als je even de controle over je kroost verliest. Soms kunnen we ouders daarbij helpen."

Hun opvoedvaardigheden verbeteren?

"Nee. Als je een temperamentvol kind opvoedt, verlies je sneller je geduld, word je vaker boos, straf je sneller. Het is logisch dat ouders dan soms hulp nodig hebben om uit die negatieve spiraal te komen of om om te leren gaan met kritiek van buitenstaanders."

Gezaghebbend Amerikaans onderzoek, dat u citeert in uw boek, kan geen duurzame effecten aantonen van ouderlijke ondersteuning.

"Op lange termijn is het net zo ineffectief als medicatie, dat klopt. Als je geluk hebt, slaat het op korte termijn aan en gaat het een poosje beter en is het kind weer een paar jaar ouder geworden. Maar als het gaat om het terugdringen van ADHD-achtige klachten, moeten we gewoon erkennen dat er geen zaligmakende aanpak is."

Waarom bent u tegen medicatie als u geen betere oplossing hebt?

"Ik verzet mij niet tegen medicatie, dat is een misverstand. Ik verzet mij tegen de schaal en het gemak waarmee medicijnen worden voorgeschreven. Ik weet donders goed dat er situaties zijn waarin je dolblij bent dat die middelen er zijn. Maar ik wil kwetsbare kinderen waar mogelijk beschermen tegen de boodschap dat er met hen iets mis is.

'De wetenschap speelt een kwalijke rol in het ernstig overdrijven ofwel verdraaien van resultaten'
- LAURA BATSTRA


"Vaak gaat het om kinderen die wegdromen in de klas, die niet een hele dag met taakjes bezig kunnen zijn tussen vier muren, die niet stil kunnen zitten. Met die kinderen is vaak niets aan de hand, maar scholen die worden afgerekend op hun prestaties komen in de problemen als ze te veel van die kinderen hebben. Ik hoor nogal wat schrijnende verhalen van ouders. Dat de school zegt: 'Uw kind moet medicatie of naar een andere school.' Dat zegt meer over de druk die op scholen ligt om prestaties te leveren dan over het gedrag van kinderen."

ADHD is geen ziekte, beklemtoont Laura Batstra al jaren. "Er ligt geen biologisch defect aan ten grondslag. Punt uit." Ze verwijst naar het handboek van de psychiatrie, de DSM5, waarin ADHD wordt uitgelegd als een combinatie van aandachtsproblemen, vergeetachtigheid, impulsiviteit, voor je beurt praten, onrustig bewegen en meer. Batstra: "ADHD is problematisch, of als problematisch ervaren gedrag. Geen ziekte dus, maar gedrag."

Dat botst met de opvattingen van hersenwetenschappers. Die laten met fMRI-scans zien dat er op groepsniveau subtiele verschillen bestaan tussen de hersenen van mensen mét en zonder ADHD. Dat suggereert dat er wel degelijk sprake is van een hersendefect.

"Hoe beter de apparatuur wordt, hoe beter we zien hoe minimaal de verschillen zijn. De resultaten worden ernstig overdreven ofwel verdraaid. Wat mij betreft speelt de wetenschap hierin een kwalijke rol. We worden afgerekend op hoeveel geld we binnenhalen en hoeveel artikelen we publiceren. Dan is het verleidelijk om jezelf op te blazen en te doen alsof de oplossing om de hoek ligt. Voor individuele carričres is het haast wel nodig om zo te werk te gaan, maar de samenleving wordt op het verkeerde been gezet."

De verschillen op de scans zijn klein, maar ze zíjn er wel.


"Gemiddeld genomen, ja. Mannen zijn gemiddeld ook langer dan vrouwen, maar niet iedere man is langer dan iedere vrouw. Zo is het ook met ADHD: niet alle mensen met ADHD hebben kleinere hersenen en er zijn veel mensen met kleinere hersenen die geen ADHD-gedrag vertonen. Die scans zeggen niets over individuen, laat staan over de patiënt die voor je zit. Die scans zeggen ook niets over oorzaak en gevolg. Een kind dat te veel wordt gepusht, systematisch wordt overvraagd, krijgt misschien wel een iets ander brein."

Dit debat gaat toch over de hoofden van het publiek heen?

'Ik denk dat vooral onze normen en waarden bepalen of iets een stoornis is. Zoals dat tot 1973 het geval was met homoseksualiteit'
- LAURA BATSTRA


"Iedereen kan hierover meedenken. Een voorbeeld: stel dat we een homokwabje of een linkshandigheidgroefje in het brein zouden vinden, Hebben homo's dan een stoornis in de hersenen? En linkshandigen ook? Moeten die massaal aan de medicijnen? Ik denk dat vooral onze normen en waarden bepalen of iets een stoornis is. Homoseksualiteit was tot 1973 een psychiatrische stoornis omdat we het gedrag van die groep afkeurden. Nu moeten we ons afvragen waarom druk en ongecontroleerd gedrag zo'n probleem is in onze maatschappij."

Hoe mooi Batstra het ook formuleert, haar visie legt het vooralsnog af tegen die van de hersenwetenschap. Immers: aankomende psychiaters lezen in hun studieboeken dat mensen met ADHD kleinere hersenen hebben. Een promovendus onder leiding van Batstra ploos er 43 academische studieboeken op na. In voorlichtingsmateriaal voor ouders en kinderen wordt ADHD neergezet als een hersenziekte. Ook de Hersenstichting Nederland schaart ADHD onder de hersenziekten. Volgens Batstra wordt dat beeld uitgedragen door een kleine club zeer actieve wetenschappers en ADHD-experts die banden heeft met de farmaceutische industrie – iets wat overigens niet verboden is. Na publieke ophef daarover, want de industrie heeft belang bij een medisch-biologische verklaring voor ADHD, heeft een aantal psychiaters die banden verbroken.

Medicatie kán wel helpen toch?

'Zelfs de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie zegt dat er te veel kinderen zijn die ADHD-pillen slikken'
- LAURA BATSTRA


"Zeker. Ik waarschuw alleen tegen het beeld dat als je die pilletjes niet slikt, het dus slecht met je afloopt. Er is geen enkele behandeling die kan voorkomen dat deze kinderen risico's lopen. Met de meeste kinderen loopt het trouwens prima af. Met het ouder worden verdwijnt het ADHD-gedrag bij 80 procent van de patiënten.

"Ik waarschuw ook voor de misvatting dat áls Ritalin helpt, het kind dús ADHD had. Dat denken zelfs sommige professionals. Als je verlegen bent en je drinkt een paar borrels, wordt de verlegenheid minder. Maar dat bewijst niet dat verlegenheid een ziekte is. En het bewijst ook niet dat je dus een tekort had aan alcohol in je bloed."

Bent u een roepende in de woestijn?

"Steeds minder. De moeilijkste periode was toen ik nog als behandelaar werkte in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Toen heb ik ook wel vaak aan mijzelf getwijfeld. Iedereen zei dat ik een stoornis als ADHD moest léren zien. Toen ik een discussie wilde over de nadelen van medicatie – groei- en slaapproblemen, emotionele afvlakking, niet werkzaam op lange termijn – werd ik genegeerd. Later kreeg ik een intimiderende donderpreek omdat ik met mijn kritische geluid naar buiten ben gekomen.

"Inmiddels is er een maatschappelijke discussie op gang gekomen. Ook de Gezondheidsraad heeft zorgen geuit over de grote aantallen kinderen die ADHD-medicatie slikken. Onder invloed daarvan zegt nu zelfs de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie dat er te veel kinderen zijn die ADHD-pillen slikten. Dat was begin deze eeuw echt vloeken in de kerk. Op het hoogtepunt in 2013 slikte hier 4,5 procent van de kinderen tot 15 jaar ADHD-pillen. Sinds 2014 zien we dat percentage elk jaar dalen. Dat is mooi."

Mening: Ik deel volledig de maning van Laura Batstra. ADHD is geen ziekte, het is gedrag. Doordat er in deze maatschappij geen plek is voor dit gedrag worden mensen gefrustreerd en gaan ze allerlei 'trekjes' vertonen, 'typisch' voor ADHD. Ook met de stelling dat er veel te veel en te snel medicijnen worden voorgeschreven ga ik akkoord. Ik was verrast door de link tussen wetenschappers die beweren dat ADHD een hersenafwijking is en de farmacie, al is dit vrij logisch en verklaard het een hoop. Wanneer een vriendin van mij pillen moet nemen is ze inderdaad meer geconcentreerd maar ze is gewoon zichzelf niet meer. Haar emoties lijken wel 'afgestompt' en ze heeft last van huilbuien. Is dit de prijs die mensen moeten betalen om in het plaatje te passen? Nee.

Ik zeg niet dat we helemaal moeten afstappen van medicijnen, ik kan goed geloven dat het voor sommige kinderen/mensen heel erg nodig is.
Wel denk ik dat we moeten investeren in alternatieven. Zo heb ik laatst het boek en de bijhorende documentaire 'the Horse Boy' ontdekt en dat heeft mijn ogen geopend. De auteur heeft nadat hij zag dat contact met paarden een positieve invloed had op zijn zwaar autistische zoon een confronterende reis gemaakt samen met zijn gezin naar Mongolië. Na die ervaring heeft hij een ranch opgericht waar kinderen met autisme naartoe kunnen komen, geweldig inspirerend vind ik dat!

Ik geloof in de kracht van alternatieve therapieën en zou het geweldig vinden mocht ik later ook mensen kunnen helpen!

Bron: https://www.demorgen.be/wetenschap/...edrag-bceff458/
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 16th November 2017, 14:58
Emily B*erinckx Emily B*erinckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2017
Locatie: België
Posts: 34
Ik heb een broer met ADHD en autisme spectrum stoornis. Ik weet donders goed hoe moeilijk het is om een kind op te voeden dat niet "normaal" is, maar geen enkel kind kan je makkelijk opvoeden. Daarom vind ik dat ik op dit artikel moest reageren.

Wat er in dit artikel wordt verteld is datgene waar vele ouders die oprecht betrokken zijn bij de behandeling van hun kind al jaren geleden geconstateerd hebben. Medicatie is een hulpmiddel, maar niet de oplossing. In de eerste plaats moet er een passend behandeling worden uitgedokterd. Het is niet omdat je kind ADHD heeft dat je hem of haar Relatine moet geven want anders kan hij/zij niet opletten. Neen, elk kind heeft het wel eens moeilijk met opletten, je moet bij hen meer aandacht aan dat aspect toewijden. Het is niet omdat je kind ADHD heeft dat je hem/haar Risperdal (handelsnaam voor Risperidon) moet gaan geven omdat hij/zij anders te druk is.

Feit is dat het nu eenmaal veel makkelijker is om je kind medicatie te geven dan dat je er tijd en moeite in moet steken. Hetzelfde geld voor psychiaters en dokters. Daar knelt vaak het schoentje.

Mijn broer gaat al zo lang ik mij kan herinneren naar het buitengewoon onderwijs. Daarin heeft hij al veel scholen gedaan vooraleer hij op de juiste school met de juiste aanpassingen terecht is gekomen. (er zijn er zo maar 3 in heel Vlaanderen en ugh ik kan hier zo lang over uitwijken en vertellen hoe dat niet oké is maar dat brengt ons te ver)
Met heel veel verdriet zag ik op vele scholen hoe kinderen wel de capaciteiten hebben om naar een "gewone" school te gaan maar omdat ze het label ADHD hebben daar "niet welkom" zijn. Ik begrijp dat ergens wel omdat het ook voor leerkrachten niet makkelijk is, maar het zou niet mogen.

Jongeren die gewoon een beetje drukker zijn mogen niet worden uitgesloten en hoeven helemaal niet onder de medicijnen te staan. Wij als maatschappij zouden een pak verdraagzamer moeten worden t.o.v. mentale gezondheid.

Wij als toekomstige leerkrachten gaan de volgende generaties kinderen mee opvoeden. Ik hoop daarom dat er velen onder ons hetzelfde denken als Laura Batstra en ik: schrijf kinderen niet af omdat ze een label dragen en keten hen niet voor de rest van hun leven aan medicatie gewoon omdat het makkelijk is.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 10:55.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.