actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd November 2017, 12:33
Aurélie.J*cobs Aurélie.J*cobs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Wechelderzande
Posts: 70
Vlaanderen produceert minder groene stroom

Door de terugval in biomassa daalt voor het eerst in jaren de productie van groene stroom in Vlaanderen. De productie van zonne- en windenergie ging wel naar omhoog.

De productie van groene stroom is vorig jaar met 1,6 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) in de beleidsbrief van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).
De boosdoener is de dalende aanmaak van groene stroom uit biomassa door de lagere productie van de biomassacentrale Max Green in Gent en het wegvallen van de centrale in Langerlo bij Genk.
Biomassa

De Vlaamse regering besliste om sowieso niet langer te investeren in biomassa. Langerlo en het Gentse project BEE kregen hoge steun toegezegd omdat biomassa als een middel gold om de Vlaamse groenestroomdoelstellingen te halen.

Maar het sentiment rond biomassa keerde nadat andere energievormen als zon en wind veel goedkoper werden. De verbranding van bomen uit andere landen gold steeds minder als een duurzame oplossing.
Bovendien lagen de torenhoge subsidiekosten van 4,4 miljard euro voor de twee centrales politiek moeilijk. ‘Als ik moet kiezen tussen 110 procent van de doelstelling halen mét Langerlo of 95 procent zónder Langerlo, dan kies ik voor het laatste’, zei Tommelein eerder in het Vlaams Parlement.
Daarom draaide de Vlaamse regering stilaan de subsidiekraan voor biomassa dicht. Nadat eerst de steun voor BEE werd geschrapt, gaat ook de ombouw van de steenkoolcentrale in Langerlo tot een biomassacentrale zo goed als zeker niet door. Politiek is niemand er rouwig om dat een streep door biomassa is gezet, maar Vlaanderen moet nu wel op zoek naar alternatieven. Daarvoor kijkt de regering vooral naar wind en zon.

Windenergie

Dat beleid lijkt vruchten af te werpen. De productie van windenergie steeg vorig jaar met 22 procent tegenover het jaar daarvoor, tot 1.683 gigawattuur. Ook de productie van zonne-energie (+1,2%) en biogas (+2,5%) nam toe.
Ondanks de dalende productie van groene stroom steeg het totale aandeel van de hernieuwbare energie in het verbruik van 6 procent in 2015 naar 6,4 procent in 2016. Er werd immers 10 procent meer groene warmte geproduceerd.

Klimaat

Maar als Vlaanderen tegen 2020 de Europese klimaatdoelstellingen wil halen, moet 10,34 procent van het finale energieverbruik afkomstig zijn van duurzame bronnen.
Dat doel was vorige maand de inzet van een verhit politiek debat. Nadat het Grondwettelijk Hof de energieheffing of Turteltaks van 100 euro per jaar had geschrapt, heeft Tommelein eind september beslist die factuur terug te schroeven naar gemiddeld 9 euro per gezin. De oppositie vreest dat daardoor te weinig geld zal worden geïnvesteerd om de klimaatdoelstellingen te halen.
Volgens het energieplan van Tommelein moet Vlaanderen de komende jaren zo’n 6,4 miljoen zonnepanelen en 280 windmolens bijbouwen. Zelfs als dat lukt, is er nog een gat van ongeveer 1.400 gigawattuur per jaar om de klimaatdoelen te halen. Dat staat gelijk aan de productie van nog eens 150 extra windmolens en 3 miljoen zonnepanelen.
Daarvoor rekent Tommelein ook op de inspanningen van Vlaamse gezinnen en bedrijven. Zonnepanelen leveren bijvoorbeeld een pak hoger rendement op dan geld op een spaarboekje.

‘We hebben er duidelijk voor gekozen niet langer in te zetten op grote biomassacentrales die niet echt duurzaam zijn’, reageert Tommelein.
‘In plaats daarvan gaan we voluit voor meer zonne-, wind- en warmte-energie. Zoals iedereen weet, is er nog heel wat werk aan de winkel, maar als iedereen mee op de kar springt kunnen we onze Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie wel degelijk halen. De zonnekaart toont aan dat er alleen al op de Vlaamse daken nog plaats is voor 57.000 megawattuur aan zonnepanelen en zonneboilers.’

Bron: De Tijd, 02/11/2017. (https://www.tijd.be/politiek-econom...-stroom/9948964)

Eigen mening: Ik denk dat het geen slecht idee is om te minderen met de groene stroom door biomassa. Als je duurzame energie wil creëren door o.a. bomen uit andere landen te verbranden, dan ben je naar mijn mening verkeerd bezig. Ik steun de regering dan ook in hun keuze dat ze stoppen met hun investering in de biomassa. Daartegenover moet natuurlijk een alternatief komen om de doelstellingen van 2020 te bereiken. Dit zou naar mijn mening trouwens niet de enigste reden mogen zijn om te investeren in hernieuwbare energie. Ze halen in het artikel wel enkele alternatieven aan. (zonne-, wind- en warmte-energie). Toch roepen deze zaken enkele bedenkingen bij me op. Er is al een duidelijke stijging waar te nemen in deze zaken, wat positief is. Een stijging van 22% is niet niks. Langs de andere kant zal het door de factuur van de Turteltaks moeilijk zijn om de deze doelstellingen van hernieuwbare energie (10, 34 %) te halen. Tommelein haalt enkele suggesties aan. Bijvoorbeeld dat gezinnen meer moeten investeren in zonnepanelen en zonneboilers. Zo zouden de doelstellingen bereikt moeten worden. Wat hier eigenlijk gezegd wordt, is dat het voor een laatste stuk van het te behalen percentage van de bevolking zelf zal moeten komen. Niet abnormaal, maar het moet ook wel haalbaar zijn. Spoor mensen aan om te kiezen voor deze zaken, en niet enkel door te vermelden dat het rendement hoger ligt of dat het beter is voor het milieu. Geef subsidies aan mensen die hierin investeren, zodat de financiële drempel van deze zaken verkleind wordt.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 10:48.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.