actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th October 2017, 16:23
Claudy.R*es Claudy.R*es is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Tielen
Posts: 77
Variabel loon steeds populairder

Variabel loon steeds populairder

Bijna de helft (46,9 procent) van bedienden, kader- en directieleden in de privésector krijgt een variabel loon bovenop hun vast loon. Drie jaar geleden was dat nog maar 40,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van HR-specialist SD Worx, die de loonbrieven van ruim 110.000 werknemers analyseerde.
Variabel loon kan verschillende vormen aannemen. In de meeste gevallen gaat het om bonussen, premies of commissies (37,2 procent). Niet-recurrente prestatiegebonden premies (14,7 procent) zijn ook mogelijk. Dan gaat het om voordelen die gebonden zijn aan de collectieve resultaten van een bedrijf. Een derde mogelijkheid zijn de warrants of aandelenopties. Die krijgt 5,1 procent van de bedienden, kader- en directieleden.
Het valt SD Worx op dat het aantal medewerkers dat warrants krijgt, erg laag blijft. 'We hadden verwacht dat de populariteit ervan sneller zou toenemen', zegt Brigitte Oversteyns van SD Worx. 'Dit is namelijk een erg interessante formule omdat warrants vrij zijn van RSZ-bijdragen. Bedrijven die hun medewerkers met een extraatje willen belonen, laten zo eigenlijk mooie kansen liggen.' Warrants zijn vooral populair bij bedrijven met 100 tot 300 werknemers.

Ook opvallend zijn de regionale verschillen bij variabele verloning. In Wallonië zijn de extraatjes veel gebruikelijker dan in Vlaanderen en Brussel: 54,1 procent krijgt variabele verloning in Wallonië, tegen 49,3 procent in Brussel en 44,9 procent in Vlaanderen. Dat is mogelijk te verklaren doordat er nog meer industrie bestaat in het zuiden van België.
In haar Zomerakkoord lanceerde de federale regering een nieuwe optie: de winstpremie. Daarmee kunnen ondernemingen vanaf volgend jaar hun winst of een deel ervan toekennen als bonus voor hun werknemers. Financieel is dat systeem een pak interessanter dan een gewone bonus, zegt SD Worx. Ze is makkelijk in te voeren en het plafond ligt hoger: het totale bedrag van de winstpremies mag 30 procent van de loonmassa zijn. De winstpremie is altijd een collectief voordeel voor alle werknemers.

Bron:
http://moneytalk.knack.be/geld-en-b...3787.1490105713

Mijn mening:
Het aantal bedienen die een variabel loon krijgen is steeds meer en meer aan het stijgen.
Ik was me er niet van bewust dat het aantal mensen dat een variabel loon kreeg zo hoog was. Ik dacht dat de meeste mensen eerder voor zekerheid kozen en zich liever niet willen binden aan prestatiegebonden premies.
Ik ben zeker een voorstander van de variabele lonen, zeker van de prestatiegebonden premies. Mensen die harder werken dan hun collega verdienen ook een extra beloning. Het verbaasd me zeker niet dat de aandelenopties zo laag zijn. De meeste werknemers willen zich niet moeien met het beleid van het bedrijf en willen ook liefst de gewone zekerheid. Ik vrees dat de aandelenopties teveel risico’s met zich meebrengen.
Ik denk er niet hetzelfde over als SD Worx maar dit kan komen door het feit dat ik niet op de hoogte was van de cijfers. Ik had uiteraard ook wel gedacht dat de verschillen zeer regionaal bepaald zouden zijn.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:37.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.