actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 18th October 2017, 14:11
lotte.v*rreyt lotte.v*rreyt is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: Laakdal
Posts: 20
De Croo noemt beslissing Waalse regering ‘complete waanzin’

Federaal vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is ‘zwaar teleurgesteld’ over de beslissing van de Waalse regering om 25 wapenvergunningen naar Saudi-Arabië goed te keuren.

De nieuwe Waalse regering vaart dezelfde koers als de vorige als het op wapenleveringen aankomt. Onder impuls van Waals minister-president Willy Borsus (MR) worden 25 vergunningen voor wapenexport naar Saudi-Arabië goedgekeurd. Het gaat om een totaalbedrag van 1,8 miljard euro. Federaal vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) begrijpt er niets van.

‘Vanuit humanitair opzicht is dit complete waanzin. Ik ben zwaar teleurgesteld’, zegt De Croo. Als federaal vicepremier, onder meer bevoegd voor Ontwikkelingssamenwerking, heeft hij over de wapenleveringen echter niets in de pap te brokken. ‘Dat is regionale materie, dat klopt. Maar op deze manier is alle coherentie in het beleid zoek. We investeren miljoenen om die daar in Jemen slachtoffer worden van dit conflict te helpen. En tegelijk leveren we wapens aan de landen die hen aan flarden schieten. Dat is dweilen met de kraan open.’

Samen met zijn collega vicepremier Didier Reynders (MR) sprak hij zich eerder al uit voor een embargo op de wapenverkoop aan Saudi-Arabië. De meerderheidspartijen steunden daarover ook een resolutie in het federaal parlement. ‘De MR heeft die resolutie mee gestemd. Ik dacht dat we op dezelfde lijn zaten. In Vlaanderen is hier veel meer steun voor.’

De Vlaamse regering is inderdaad veel strenger. Zij houdt alle leveringen naar landen die betrokken zijn in het conflict in Jemen tegen. In Wallonië ligt dat gevoeliger. De wapenindustrie stelt er bijna 8.000 mensen tewerk. Bovendien is de Waalse regering eigenaar van FN Herstal, 's lands bekendste wapenproducent. 'Moet een overheid voor 100 procent eigenaar zijn van een fabriek die wapens maakt? Mijn antwoord is duidelijk neen', aldus De Croo.

Dat Borsus de Waalse wapenindustrie oproept om in de toekomst meer te diversifiëren, om minder afhankelijk te zijn van grote – en omstreden – klanten als Saudi-Arabië, vindt De Croo een goede eerste stap. ‘Maar het moet veel meer zijn. Het gaat om de verkoop van deze wapens nu, op dit moment.’

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171018_03138888
De Standaard, 18-10-2017

Mening: Aangezien dit te maken heeft met het conflict in Jemen, ligt dit heel gevoelig. De Waalse regering zou moeten rekening houden met wat de federale regering doet, en de federale regering zou moeten kunnen overzien wat er gebeurd met de wapens. Misschien is het nog mogelijk om de deals tegen te houden, maar op deze manier zal het moeilijk worden. Ook kan dit nog meer conlicten veroorzaken tussen de Vlaamse en de Waalse regering. Ook vind ik het raar dat een regering een wapenfabriek bezit. Gaat dat niet tegen onze waarden en normen in?

Laatst aangepast door lotte.v*rreyt : 18th October 2017 om 14:46.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 18th October 2017, 16:13
Ben.P*eters Ben.P*eters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Ranst
Posts: 54
Ik denk dat er duidelijk een aantal zaken uitverklaard moeten worden over de wapenhandel op globaal vlak; de wapenfabriek in Herstal (nabij Luik) bestaat al sinds het einde van de negentiende eeuw, decennia voor de Eerste Wereldoorlog uitbrak.
Oorspronkelijk was de "Fabrique Nationale" een bedrijf dat niet in handen lag van de regering, maar eerder werkte aan de productie van wapens op vraag van bepaalde opdrachtgevers.
Door verschillende gebeurtenissen na de Koude Oorlog, is het bedrijf het bezit van de Waalse regering geworden; in ons democratische systeem heeft de federale regering hier in principe dus niets over te zeggen.
Ik ben persoonlijk van mening dat 'het probleem' dat aangehaald wordt door Lotte niet de reden is waarom het artikel zo interessant is.
België heeft, dankzij zijn getormenteerde en gespleten identiteit, al sinds zijn ontstaan problemen met de verdeling van wetten en regels, alsook de toekenning van macht aan bepaalde instanties.
Daar ondervinden we al jaren de gevolgen van, voornamelijk op politiek vlak; de neerwaartse economische spiraal die de deïndustrialisatie met zich meebracht in Wallonië heeft er toen voor gezorgd dat de wapenfabriek opgekocht moest worden om faillisement tegen te gaan en zo een dertienhonderdtal (op dat moment) jobs te redden in het Waalse.
Dat konden we ons toen niet veroorloven.
De Waalse regering heeft het recht in het huidige systeem om te doen wat ze willen met de fabriek, ondanks beloftes die ze maakten aan de federale of Vlaamse regering, wat immoreel is, maar compleet gangbaar lijkt te zijn in de huidige politieke sfeer.
"We doen wat voor ons het beste is, zonder de globale gevolgen te bekijken."

De reden waarom het artikel zo interessant is, is om het ethische aspect.
Mogen we wapens verkopen aan een land zoals Saudi-Arabië, puur omdat het ons veel geld opbrengt?
Waar leggen we de grenzen van de wapenverkoop?
De Waalse regering heeft al eens problemen gehad in het verleden met hun wapenverkoop: toen er in Nepal een burgeroorlog aan de gang was, verkochten wij wapens aan Nepal, wat de verkoop an sich onwettelijk maakte.
We zitten hier met een ethische kwestie: we geven geld uit aan hulpverlening in landen, waar gewonden vallen door wapens waaraan wij geld verdienen.
De focus ligt dus helemaal niet op de Waalse en Vlaamse regering, wat een probleem op zich genoemd kan worden.
Het probleem dat hier aangehaald wordt, ligt gevoeliger: gaat geld en welvaart vooraf aan de ethische problematiek dat wapenhandel met zich meedraait, als de ingesteldheid van de Waalse regering door verschillende tegenslagen in het verleden "verdraaid" zit als het aankomt op tewerkstelling, jobzekerheid, winstbejag, ...?
Er zit hier veel meer achter dan wat er hier aangehaald wordt.

Oh, trouwens, "...wat er gebeurt met de wapens."
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:38.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.