actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 21st April 2017, 21:15
yanthe.w*ckenier yanthe.w*ckenier is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Zoersel
Posts: 55
Armoede-experts moeten scholen helpen met onbetaalde facturen

Armoede-experts gaan scholen begeleiden om te vermijden dat ouders de schoolfacturen van hun kinderen niet kunnen betalen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft daarvoor een proefproject gestart. Scholen blijven nu vaak zitten met onbetaalde facturen en schakelen daarvoor soms incassobureaus in.

Volgens een recent onderzoek blijft 7 op de 10 scholen zitten met onbetaalde facturen. Hierdoor lopen de scholen vaak duizenden euro's mis, terwijl ze dat geld meestal zelf erg nodig hebben. Sommige scholen zien zichzelf genoodzaakt om incassobureaus in te schakelen om het geld te recupereren. Om dit in de toekomst te voorkomen, heeft bevoegd minister Crevits een proefproject uitgedokterd dat vanaf september in 30 scholen zal lopen.

Experts uit de armoedesector gaan scholen begeleiden om te vermijden dat die ouders hun facturen onbetaald laten. Zo wordt gefocust op het beperken van de kosten aan de ouders. Zijn alle kosten noodzakelijk, zijn er geen goedkopere alternatieven. "Je kan mooie activiteiten doen, zonder dat het onmiddellijk heel erg duur is", maakt Crevits zich sterk. "Als je cultuur wil bezoeken, kun je bijvoorbeeld een beroep doen op lokale cultuurorganisaties."

Daarnaast wordt er ingezet op communicatie met de ouders. Scholen worden opgeroepen om op voorhand te communiceren over kosten die er zitten aan te komen tijdens de loop van het schooljaar, zodat ouders niet voor financiële verrassingen komen te staan. Het project wil ook inzetten op een betere band met de ouders. Bij een hechtere band zou de kans groter zijn dat de factuur wordt betaald.

De laatste peiler van het project is "menselijkheid", om te voorkomen dat scholen incassobureaus inschakelen, zoals nu steeds vaker gebeurt, maar waardoor de gezinnen op bijkomende kosten stuiten en onder druk worden gezet. Experts uit de sector moeten de scholen bijbrengen hoe ze op een sociale en menselijke manier hun geld kunnen krijgen.

Bron: De Redactie, geraadpleegd op 21/04/2017 (http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2957806)

Mijn mening: Ik ben blij om te lezen dat de overheid werk maakt van de armoede in de Belgische scholen. Er zijn nog steeds enorm veel mensen die hier in armoede leven. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken is scholing en onderwijs voor de kinderen de enige optie. Uiteraard moeten de scholen hiervoor ook geld krijgen om degelijke materialen aan te kunnen schaffen en leerrijke excursies te kunnen organiseren. Dit alles kost geld en dat wordt voor een groot deel bij de ouders van de leerlingen gehaald. Ouders die in armoede leven kunnen dit vaak niet betalen. Ik vind het zeer goed dat het proefproject start vanuit de school zelf en het contact met ouders. Het armoedeprobleem van de gezinnen is een veel complexere en moeilijkere zaak om op te lossen. De scholen kunnen hier echter wel beter op inspelen zodat ze hier zelf geen verlies door hebben. Hopelijk werkt dit proefproject zodat het voor beide partijen een oplossing biedt.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 12:57.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.