actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 12th November 2015, 09:22
Romy.L*ntermans Romy.L*ntermans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Mol
Posts: 79
Elk jaar 6.000 voltijdse leerkrachten gezocht

Elk jaar 6.000 voltijdse leerkrachten gezocht

De Vlaamse scholen moeten tot 2024 elk jaar op zoek naar gemiddeld 6.000 voltijdse leerkrachten. Maar net nu dreigt de hervorming van de lerarenopleiding de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO’s) buitenspel te zetten, staat donderdag in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Tegen het schooljaar 2023-2024 ligt de behoefte aan onderwijzend personeel in Vlaanderen zo’n 10 procent hoger dan vandaag, blijkt uit een arbeidsmarktprognose op vraag van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). De voorspellingen zijn gebaseerd op onder meer de groei van het aantal leerlingen, de verwachte pensioneringen bij leraars en de instroom in de lerarenopleidingen.

Voor het kleuteronderwijs ziet het er relatief rooskleurig uit. Vanaf 2019 tot 2024 zijn jaarlijks gemiddeld 1.000 voltijdse jobs nodig, maar gezien het aantal studenten kleuteronderwijs wordt er geen lerarentekort verwacht. Bij de lagere scholen zijn er vandaag al, door het groeiend aantal leerlingen, te weinig leerkrachten, terwijl tot 2019 jaarlijks zelfs gemiddeld 2.000 voltijdse jobs moeten worden ingevuld.

Zorgenkind

Toch blijft vooral het secundair onderwijs het zorgenkind van Crevits. Tegen 2023 zal de behoefte aan leerkrachten zijn gestegen met liefst 35 procent. Op het toppunt zullen er jaarlijks gemiddeld 3.443 leraren nodig zijn, zo’n 1.200 meer dan vandaag.

Bijzonder problematisch, stelt De Morgen, want het aantal studenten in de lerarenopleidingen van de hogescholen en universiteiten is in vijf jaar tijd met zo’n 14 procent gedaald. De CVO’s trekken wel meer studenten, maar zij zouden in de discussienota over de hervorming van de lerarenopleiding minder aantrekkelijk worden.

bron: De standaard 12 november 2015 http://www.standaard.be/cnt/dmf20151112_01966095
eigen mening: Het is leuk om dit te horen omdat wij allemaal leerkrachten in spe zijn. Dit is dus goed nieuws voor ons. Langs de andere kant wil dit ook zeggen dat wanneer er een tekort is, wij extra inspanningen zullen moeten leveren. Zo valt er dus meer werk op onze schouders. Ik hoop dat we een goede richting hebben gekozen waarin dus later ook zeker veel werk zal in zijn. Dit kan misschien ook wel een nadeel zijn voor de leerlingen. Wanneer er een tekort is, komt er meer druk op de schouders van de directie. Deze zullen dan misschien de fout maken om te snel nieuwe leerkrachten aan te nemen, terwijl ze niet bekwaam zijn om voor een klas te staan en nog geen enkele ervaring hebben.

Laatst aangepast door Romy.L*ntermans : 12th November 2015 om 09:27.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:46.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.