#1
|
|||
|
|||
Belg eet minder zout
We eten dagelijks één gram of tien procent minder zout dan in 2007. Dat blijkt uit een studie die de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) uitvoerde in opdracht van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
Uit de huidige studie blijkt dat de gemiddelde zoutinname gedaald is van 10,5 gram tot 9,5 gram per dag. Een van de redenen daarvoor is dat de toevoeging van zout in voedingswaren zoals vleesproducten, diverse broodsoorten, soepen in poedervorm, bereide maaltijden en kazen, de afgelopen jaren gedaald is. Na een eerste studie in 2007-2008 ontwikkelde het Federaal Plan voor Voeding en Gezondheid een strategie om de zoutconsumptie in België te doen dalen. Er kwam een bewustwordingscampagne voor het grote publiek en er werd een overeenkomst gesloten met de federaties van de voedingindustrie (Fevia) en de distributiesector (Comeos) om de toevoeging van zout in voeding te verminderen. "Dit succes bewijst dat een gecoördineerde aanpak, waarbij alle stakeholders hun verantwoordelijkheid nemen, de beste manier is om consumenten richting een gezondere levensstijl te helpen. We hopen dan ook om op de ingeslagen weg verder te gaan in de strijd tegen obesitas", zegt Chris Moris, directeur-generaal van FEVIA. “Te veel zout veroorzaakt hoge bloeddruk en dat kan leiden tot ernstige klachten zoals hart- en vaatziekten”, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). “Met andere woorden: het is slecht voor de mens en vormt een belasting voor de volksgezondheid. Tien procent minder zout is een mooi resultaat dat we bereikt hebben door constructief overleg en samenwerking met de voedingssector.” Ook bij Comeos, de federatie voor handel en diensten, zijn ze tevreden met de resultaten. “De samenstelling van voedingsproducten veranderen is immers geen eenvoudige opdracht: zout is niet alleen maar een smaakversterker, het speelt ook een belangrijke rol in de bewaring van voedsel. We zijn dan ook blij dat onze inspanningen effectief geleid hebben tot een verlaagde zoutinname door de consument”, zegt Dominique Michel, ceo van Comeos. Eigen Mening: Normaal mag een mens maar 6 gram zout per dag innemen door voedsel (http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zout.aspx Zie onderaan bij voedingsadvies), wij Belgen zitten nu op 9,5 gram. Het meeste zout dat we binnenkrijgen is van kant en klare gerechten, poeders en bewerkt vlees enz. De producenten hebben de zoutwaarde al geminderd maar het mag nog minderen, want er sterven jaarlijks nog veel mensen aan hart- en vaatziekten door het te veel eten van zout. We zijn al op de goede weg met die 1 gram minder vergeleken met 2007, maar natuurlijk kan het altijd beter. Bron:http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151109_01961545 Het Nieuwsblad |