|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
|||
|
|||
Feiten en fabels: welke voedingsgewoonten veroorzaken kanker?
Stichting tegen Kanker heeft tien hardnekkige mythes rond voeding en kanker onder de loep genomen.
Mythe 1: Visvetten, of omega-3 vetzuren, beschermen tegen kanker Onwaar. ondanks alle berichten over de weldaden ervan is er geen bewijs dat ze bescherming kunnen bieden tegen kanker. Mythe 2: ‘Gewone’ voeding is even waardevol tegen kanker als biologische voeding Waar. Biologische voeding heeft geen bewezen invloed op het kankerrisico. Mythe 3: Een glaasje wijn per dag verlaagt het kankerrisico Onwaar. 1 op 3 Belgen denkt dat een glaasje wijn per dag het kankerrisico verlaagt. Dat is fout. Mythe 4: Overgewicht verhoogt veel minder het kankerrisico dan roken Onwaar. Gewicht, voeding en fysieke activiteit lijken een rol te spelen in het ontstaan van zo’n 30% van alle kankers. Roken is daarentegen de oorzaak van net iets meer dan 30% van alle kankers. Mythe 5: Wie geen overgewicht heeft, maar wel een ‘buikje’, heeft toch een hoger kankerrisico Waar. 2 op 3 Belgen is zich er niet van bewust dat een ‘buikje’ alleen, zonder dat de weegschaal overgewicht aanduidt, het kankerrisico kan doen toenemen. Mythe 6: Wie kunstmatige zoetstoffen gebruikt, heeft geen hoger risico op kanker Waar. Bijna de helft van de Belgen denkt dat kunstmatige zoetstoffen de kans op kanker doen toenemen. Dat is niet zo. Mythe 7: Plantaardige oliën kunnen het kankerrisico verhogen Waar & onwaar. Belgen zijn heel verdeeld over de invloed van plantaardige oliën op het kankerrisico: meer dan de helft denkt dat er geen invloed is, minder dan de helft dat ze bescherming bieden en ongeveer 10% dat ze het kankerrisico bevorderen. Het juiste antwoord is dus genuanceerd. Mythe 8: Soja in de voeding verhoogt het borstkankerrisico Onwaar. Onderzoek toonde aan dat de consumptie van soja in de voeding het borstkankerrisico niet verhoogt. Mythe 9: ‘Superfoods’ tegen kanker bestaan echt Onwaar. Kanker is in principe een multifactoriële aandoening, die zelden of nooit ontstaat onder invloed van een enkele factor. Een enkele factor, zoals bijvoorbeeld een ‘superfood’, zal dus ook nooit in staat zijn om kanker te voorkomen. Mythe 10: Niet te veel rood vlees, bereid vlees en vleeswaren eten kan het risico op dikkedarmkanker beperken Waar. Er is overtuigend bewijs dat deze voedingsmiddelen verband houden met kanker van dikkedarm en endeldarm. Meer informatie op http://www.kanker.be/voeding-kanker...e-feiten-fabels Bron: EOS wetenschap (5 november 2015). Feiten en fabels: welke voedingsgewoonten veroorzaken kanker? Gevonden op 5 november 2015 op het internet: http://eoswetenschap.eu/artikel/fei...oorzaken-kanker Mening: Bij het lezen van dit artikel viel me meteen op dat een grote hoeveelheid van deze mythes toch onwaar zijn maar dat deze hoeveelheid onware mythes niet overheerst aan de hoeveelheid ware mythes. Het is als het ware ongeveer een gelijkmatige verhouding. Ik had eerder een grotere hoeveelheid onware mythes verwacht aangezien er in de wereld van vandaag een overvloed is van valse remedies. Elk van deze remedies, of het nu medicatie, een speciaal toestel of bepaalde diëten zijn, zijn vaak niet doeltreffend. Zo kan je bijvoorbeeld talloze producten vinden op teleshop die eigenlijk hun reclame niet waarmaken. Dit verwachte ik ook van deze mythes, dat ze hun praatjes niet waar maken. Het woord ‘kanker’ jaagt de meeste mensen angst aan. Uit deze angst komt voor dat men zich moedwillig gaat laten overhalen om verschillende acties te ondergaan om toch maar te voorkomen dat men kanker zou krijgen. Wat mij al gek in de oren klinkt aangezien deze mensen al wanhopig gaan zoeken naar oplossingen terwijl ze vaak nog geen probleem (kanker) hebben ervaren. Laatst aangepast door K*tleen.Verberckt : 5th November 2015 om 22:28. |