actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 3rd November 2015, 19:32
Eva.M*eusen Eva.M*eusen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Westmalle
Posts: 23
Laaggeschoolden hebben 10 procent meer kans op armoede dan 10 jaar geleden

Het verschil tussen laag- en hoogopgeleiden in België wordt groter. Vooral bij laaggeschoolden tussen 18 en 64 jaar verslechtert de werkzaamheidsgraad, het armoederisico en de materiële deprivatie (het zich al dan niet kunnen veroorloven van zaken die essentieel zijn om fatsoenlijk te leven). Bij ouderen blijft het armoederisico de voorbije jaren daarentegen verder dalen. Dat blijkt uit recente sociale indicatoren, meldt de FOD Sociale Zekerheid dinsdag.

De EU-SILC enquête 2014 bevestigt dat de sociale situatie in België de afgelopen jaren globaal stabiel is gebleven. De werkzaamheidsgraad, de mate van armoede en sociale uitsluiting en de inkomensongelijkheid zijn de afgelopen 10 jaar stabiel gebleven. De globale stabiliteit verheelt wel tegenovergestelde evoluties voor specifieke bevolkingsgroepen.

De sterk dalende trend van het armoederisico onder ouderen zet zich duidelijk voort. Tussen 2013 en 2014 daalde dit cijfer van 18,4 procent tot 16,1 pct. Sinds 2006 daalde het armoederisico onder ouderen van 23 procent tot 16 pct. Daarmee is het armoederisico van ouderen quasi op hetzelfde niveau gekomen als het globale armoederisico voor de totale bevolking (15 procent).

De toename in armoederisico onder de actieve bevolking situeert zich uitsluitend bij de al zwakke bevolkingsgroepen. Het armoederisico onder laagopgeleiden steeg van 18,7 procent in 2005 tot 28,5 procent in 2014. De stijging van het armoederisico lijkt zich voornamelijk te situeren onder huishoudens die in belangrijke mate afhankelijk zijn van sociale uitkeringen, aldus de FOD Sociale Zekerheid.

De werkzaamheidsgraad daalde enkel voor personen met een laag opleidingsniveau. De dalende werkzaamheidsgraad voor laaggeschoolden zet zich door in 2015 en kan zowel in Vlaanderen als in Wallonië worden vastgesteld.

De analyse is te raadplegen op de website van de FOD Sociale Zekerheid (www.socialsecurity.fgov.be)

Bron: Gazet Van Antwerpen 3/11/2015 http://www.gva.be/cnt/dmf20151103_0...10-jaar-geleden

Eigen mening: Ik vind dit wel erg. Zo kan je eigenlijk zeggen dat alle mensen die niet zo slim zijn of gewoon laaggeschoold zijn een slechte toekomst tegemoet gaan. Want we zeggen wel dat geld niet gelukkig maakt, dit maakt het wel. Als je elke dag moet gaan natellen hoeveel geld je nog hebt kan het leven niet leuk zijn. Ongetwijfeld gaan er ook mensen zijn die laaggeschoold zijn die wel een goede verdienste gaan hebben. Deze hebben dan 'chanse' als ik het artikel lees. Het is jammer dat het zo moet lopen vind ik. Als enkel de hooggeschoolde een goede verdiensten gaan hebben gaat het verschil tussen arm en rijk steeds maar groter worden. Dit is zeker geen goed nieuws voor ons land.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 20:58.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.