actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd November 2015, 15:33
Jan.D*mmen Jan.D*mmen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2015
Locatie: Beerse
Posts: 70
Vervuiling op ons bord: het zout dat we op ons eten strooien zit vol met plastiek

Onderzoekers van de Shanghai Oost-China Universiteit hebben ontdekt dat er in tafelzout in China plastiek zit. De cijfers zijn opzienbarend: in een kilogram zeezout zitten tussen de 550 en 681 microplastic-deeltjes. Ook meerzout, bergzout en bronzout bevatten microscopische stukjes plastiek. Het staat iedereen vrij om de studie met 'een korrel zout te nemen', aldus de wetenschappers, maar ze waarschuwen wel dat het erg onwaarschijnlijk is dat het probleem zich enkel in China situeert.

Voor de studie, die werd gepubliceerd in 'Environmental Science and Technology', onderzochten de wetenschappers 15 merken van zout die vaak verkocht worden in Chinese supermarkten. Ze zochten specifiek naar de aanwezigheid van microplastics. Uit hun berekeningen blijkt dat iemand die de richtlijnen rond zoutinname van de Wereldgezondheidsorganisatie volgt (de meeste mensen consumeren meer) zo'n 1000 plastieken deeltjes per jaar inslikt als hij of zij het Chinese zeezout consumeert.

Ook al zijn de oceanen van China een 'hotspot' van vervuilende microplastics, het is volgens de wetenschappers erg onwaarschijnlijk dat Chinees zout het enige zout is dat bezoedeld is met zoveel plastiek. Daar komt bij dat China de grootste zoutproducent ter wereld is. Mensen die ver weg van de bron wonen, worden dus ook beïnvloed door het probleem.

Niet alleen zeezout, maar ook vissen en schaaldieren bevatten microplastics. Ook zo komt het plastiek in ons lichaam terecht. De wetenschappers weten voorlopig nog niet of het consumeren van die deeltjes effect heeft op onze gezondheid en wat het effect is. "Er zijn meer vragen dan antwoorden", aldus Richard Thompson, professor mariene wetenschappen aan de Britse Plymouth Universiteit, die in 2004 met de term 'microplastics' op de proppen kwam. "Maar deze bevindingen zijn hoe dan ook een reden tot bezorgheid.

bron: HLN, http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetens...-plastiek.dhtml

mening: dit artikel gaat over het onderzoek naar Chinees zeezout. Volgens onderzoek zitten er in het zout veel te veel microplastics. Ik vind dat dit toch wel zorgwekkend is. Volgens het artikel wordt het Chinese zout op vele plaatsen in de wereld gebruikt. Het is nog niet aangetoond of de plastics al dan niet gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, maar toch denk ik dat het niet goed is voor onze gezondheid. Mensen eten al te veel zout, maar het wordt helemaal slecht als het zout vol met plastic zit. Ik hoop niet dat wij in België Chinees zeezout in de winkelrekken hebben liggen. Als blijkt dat het schadelijk is voor de gezondheid, vind ik dat de uitvoer van het zout uit China verboden moet worden. Anders worden mensen vergiftigd zonder dat ze het weten.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:58.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.