actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > NASLAG > Focus op... > Midden-Oosten
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 22nd October 2015, 18:23
Jorn.S*oops Jorn.S*oops is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Oud-Turnhout
Posts: 108
Oceaan van geld in Saoedi-Arabië droogt binnen de vijf jaar op

Oceaan van geld in Saoedi-Arabië droogt binnen de vijf jaar op

Door een stevige daling van de olieprijs riskeert Saoedi-Arabië binnen de vijf jaar alle financiële buffers te verliezen. De oliestaat genereert maar liefst 90 procent van het BBP uit olie en dat zou zware gevolgen kunnen hebben. Dit jaar kijkt het koninkrijk op een verlies van 150 miljard dollar en dat zal de komende jaren niet verbeteren onder het huidige beleid.

Volgens het IMF staan de olie-exporterende landen voor zware tijden. Dit jaar zouden de winsten al dalen met 360 miljard dollar. De grootste klap is voor Saoedi-Arabië, dat met 90 procent van het BBP heel afhankelijk is van olie. Het IMF schat voor de oliestaat een daling van 20 procent van het BBP, ofwel ergens tussen de 100 en 150 miljard. Dat betekent dat de financiële buffers van het koninkrijk binnen de vijf jaar zouden opdrogen. De Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Qatar hoeven zich voorlopig minder zorgen te maken. Zij kunnen gerust nog twintig jaar verder.

Volgens het rapport van het IMF moeten de golfstaten dringend meer jobs creëren en hun economie diversifiëren. Alle druk ligt nu op de schouders van de oliesector, een heel gevaarlijke situatie.

IMF-directeur voor het Midden-Oosten, Masood Ahmed, zegt dat de oliestaten voor moeilijke keuzes staan: "De staten moeten hun inkomen diversifiëren, weg van olie. Bovendien moet de loonkost binnen de overheidsector naar omlaag."

Landen als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Oman en Bahrein, moeten binnen de vijf jaar twee miljoen extra jobs creëren om de grote populatie jongeren aan werk te helpen en zo de werkloosheidsgraad te drukken.

Bron: De Morgen, 22/10/15, http://www.demorgen.be/buitenland/o...ar-op-b921b497/

Eigen mening: Het is normaal dat een land dat zeer rijk is geworden door zijn olie ook heel kwetsbaar is voor een oliecrisis. Wanneer de geldbuffer inderdaad opgeraakt binnen een paar jaar dan zal dit wellicht een probleem betekenen voor een groot deel van de bevolking. In het oog van de huidige vluchtelingencrisis heb ik 'schrik' dat ook vele inwoners uit het Midden Oosten naar Europa zullen 'vluchten' omdat er geen tewerkstelling is voor de inwoners. Het is dus heel belangrijk dat het Midden Oosten ook investeert in differentiatie van tewerkstelling om een leegloop van het land te voorkomen. Daarnaast hoop ik dat dit nieuws geen effect zal hebben op onze economie. Als de geldbuffer opgeraakt voor de olielanden zie ik de prijs wel stijgen.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:41.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.