actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 11th October 2015, 19:52
Jill.V*rstrepen Jill.V*rstrepen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Kessel
Posts: 109
Neem eens een zoekende jongere onder uw hoede

Fernand Van Damme (23) is student digitale media en webredacteur voor demorgen.be.

Deze week heeft VUB-professor Mark Elchardus zijn onderzoek naar de toekomstverwachtingen van Belgische volwassenen tussen 25 en 35 jaar gepubliceerd. Wat blijkt? 80 procent van de jongvolwassenen ziet de toekomst van de samenleving gitzwart in. Maar over hun eigen leven zijn ze wel positief: 80 procent denkt het even goed of beter dan hun ouders te zullen doen.

Één uitzondering: op vlak van werkzekerheid denkt 43 procent dat ze het niet beter zullen hebben. 20 procent acht de kans (zeer) groot dat ze hun werk zullen verliezen. Volgens Elchardus zijn jongvolwassenen dan ook heel erg gemotiveerd om werkzekerheid te vinden; ze gaan zich hard inzetten voor hun job en streven naar zelfontplooiing op de werkvloer.

Dat biedt voor werkgevers enorm potentieel. Jongeren willen zich smijten voor hun jobs, ze willen op hun bek gaan en leren. Ze willen vertrouwen genieten van hun werkgevers en verantwoordelijkheid aangereikt krijgen. Jongvolwassenen willen groeien in hun job.

Maar daar knelt voor mij het schoentje in professioneel Vlaanderen. Nog te vaak wordt er in hiërarchieën gedacht. Nog te vaak wordt initiatief van jongeren binnen een werkcontext afgestompt. Want iemand die groen is achter zijn of haar professionele oren, wat kan die nu fundamenteel bijdragen aan de organisatie? Eerst nog een paar jaar zwoegen en ploeteren, luidt het veelal. Initiatief? Schattig.

Uit professionele ervaring, van vrijwilligerswerk tot stages en betaalde jobs, heb ik beide types werkgevers al mogen ervaren. Het eerste type. Hiërarchieën, afstompen, de vleugels knippen van jongeren met tomeloos enthousiasme. Maar ook type twee. Open voor initiatief, dialoog van gelijken, jongeren met enthousiasme vleugels geven.

Mogen de bevindingen van Elchardus iedere werkgever bewust maken. Welk soort organisatie wilt u? Een die vleugels geeft of knipt? In een wereld die naar de kloten lijkt jongeren de hand aanreiken of juist wegstoten? Neemt u een zoekende jongere onder uw hoede?

De toekomstgarantie en- relevantie van uw organisatie wordt door dat ja of nee bepaald.

Bron: De Morgen, http://www.demorgen.be/economie/nee...hoede-a2486203/

Datum: 11/10/2015

Eigen mening: Vroeger was het heel moeilijk voor jongeren om te gaan studeren, omdat het vaak te duur was. Tegenwoordig is dit al veel gemakkelijker. Veel jongeren gaan studeren om een mooie toekomst te krijgen en om het misschien beter te doen dan hun ouders. Heel veel jongeren doen dan ook heel hard hun best om te slagen, maar wanneer ze dan geslaagd zijn, geraken ze niet aan een job. Te jong, te weinig ervaring, moet nog heel veel leren, dit zijn dingen die je als jongere wel eens te horen kan krijgen bij een sollicitatie. Ik kan de bedrijven dan wel begrijpen als ze zeggen dat iemand te weinig ervaring heeft, want dit is ook zo als je nog maar pas afgestudeerd bent. Maar als alle bedrijven dit argument gaan gebruiken, waar kan je dan die ervaring opdoen?
Als jongere moet je inderdaad nog heel veel leren, maar je moet hier natuurlijk wel de kans toe krijgen. Ik vind dus dat bedrijven hier flexibeler in moeten zijn. Jouw jonge werknemer kan in het begin misschien heel veel fouten maken en hieruit leren, om vervolgens uit te bloeien tot één van jouw beste werknemers. Jonge werknemers zijn vaak gemotiveerder, creatiever en nemen ook vaak sneller dingen op, waardoor ze heel snel kunnen leren en misschien oudere werknemers kunnen inspireren. Ik hoop dus dat er meer bedrijven gaan komen, die jongeren sneller de kans geven om zich te bewijzen en zodat onze economie er ook op vooruit kan gaan.

Laatst aangepast door Jill.V*rstrepen : 11th October 2015 om 20:12.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:04.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.