actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 7th October 2015, 08:35
Ante.M*lfait Ante.M*lfait is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Turnhout
Posts: 25
Gebit verraadt of kind arm of rijk is

Kinderen uit kansarme gezinnen hebben bijna dubbel zo vaak cariës als andere kinderen, en ze mijden veel vaker de tandarts. ‘Het tandbederf van kinderen voorspelt ergere problemen op latere leeftijd.’ Dat blijkt uit cijfers die parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

De waarheid komt uit een kindermond: de toestand van het gebit vertelt veel over de afkomst van het kind. Van de kinderen en jongeren, jonger dan 18 jaar, uit kwetsbare gezinnen heeft slechts 27 procent nog géén cariës gehad. Van kinderen uit gegoede gezinnen is dat daarentegen 48 procent.

De cijfers maken een onderscheid tussen kinderen met en kinderen zonder verhoogde tegemoetkoming voor ziektekosten. Kinderen met recht op de verhoogde tegemoetkoming komen doorgaans uit sociaal kwetsbare gezinnen. De ouders moeten bijvoorbeeld rondkomen met een leefloon of een laag inkomen.

Schrik van de tandarts

‘De tandproblemen bij kansarme kinderen hebben verschillende oorzaken’, zegt Jacques Vanobbergen, professor tandheelkunde aan de Universiteit Gent. ‘Waaronder slechte voedingsgewoonten en onvoldoende tandenpoetsen. Daarbij komt dat de kinderen te weinig op controle gaan bij de tandarts. De ouders weten niet dat er financiële regelingen voor hen bestaan. Een deel heeft ook schrik van de tandarts of de ouders geloven niet dat een regelmatig tandartsbezoek moeilijkheden voorkomt.’

De cijfers staven dat. Ook al is het bezoek bij de tandarts (zolang het om een gewoon mondonderzoek gaat of het vullen van gaatjes) voor kinderen volledig terugbetaald tot ze achttien zijn, toch is van de kansarme kinderen tussen 2002 en 2013 bijna één op de tien (9,3 procent) geen enkele keer bij de tandarts geweest. Bij de andere kinderen is dat maar 4 procent. Gemiddeld gaan kansarme kinderen ook pas op hun 6,3 jaar voor het eerst naar de tandarts. Bij de kinderen uit meer gegoede gezinnen is dat eerder: op 5,6 jaar.

Bron: de standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20151006_01906680

Mening:
Als je geboren wordt in een sociaal kwetsbaar gezin, dan draag je dat mee voor de rest van je leven. Ook al probeert de maatschappij de "gelijke kansen" te verhogen door allerlei maatregelen te nemen. Het is vaak een vicieuze cirkel. Ouders komen ook al uit een kansarm gezin en kregen andere opvoedingsnormen mee. Dikwijls hebben deze kinderen al vanaf de geboorte minder kansen op een gezond en succesvol leven.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:49.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.