actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs > Onderwijsvisie
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 6th October 2015, 10:00
A*ron.Simsek A*ron.Simsek is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Feb 2014
Locatie: Vosselaar
Posts: 101
Geen geld om leraren te lokken

Leraren aantrekken uit de privésector door hen anciënniteit te laten meenemen en zo een hoger loon te garanderen? Het was een voornemen van de vorige Vlaamse regering, die acht miljoen euro opzijzette. Het geld is niet langer beschikbaar, waardoor de maatregel afgevoerd lijkt.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wijst op de uitstroom van jonge leerkrachten. Op dit moment haakt zo'n 22 procent van de leerkrachten in het secundair binnen de vijf jaar af, terwijl in het lager onderwijs 14 procent stopt. "De zij-instroom uit de privé stimuleren via hogere weddes zal het voor jonge leerkrachten nog moeilijker maken", klinkt het op haar kabinet.

Opvallend, aangezien Vlaanderen tegen 2020 zowat 17.000 extra leerkrachten nodig heeft. Om een groot tekort te voorkomen, wilde voormalig minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) de lerarenloopbaan aantrekkelijker maken voor zij-instromers. Op dit moment kunnen leerkrachten in spe, die voordien in de privésector of als zelfstandige werkten, slechts zelden tot tien jaar anciënniteit meenemen. Om hen toch voor de klas te krijgen, wilde Smet hen toestaan om twintig jaar anciënniteit mee te nemen, zodat ze niet tegen een beginnersloon moeten starten.


Wrevel en onrust
De maatregel zou op 1 september 2014 ingaan, maar werd door de Raad van State weggezet als discriminerend. Smet wilde door een gebrek aan geld immers alleen nieuwe overstappers een hoger loon bieden. Werknemers uit de privésector die eerder voor het onderwijs hadden gekozen, zouden niet kunnen rekenen op hun opgebouwde anciënniteit. Onverteerbaar voor de onderwijsvakbonden, die vreesden dat het verschil tussen de beide groepen zij-instromers voor wrevel en onrust in scholen zou zorgen.


Crevits gaf vorig jaar rond deze tijd aan dat de maatregel niet zou worden afgevoerd, maar herwerkt. Smet trok zo'n 8 miljoen euro uit voor de zij-instromers, maar door de besparingen zijn die op dit moment geschrapt. Volgens Katholiek Onderwijs Vlaanderen betekent het dat de piste van tafel is verdwenen. "Het geld is weg en volgens het aankomende programmadecreet (waarin de Vlaamse regering meldt welke maatregelen impact hebben op de begroting, RA) komt het ook niet terug", zegt topman Lieven Boeve.

"Uiteraard is dat een spijtige zaak. Naar 2020 toe hebben we een omvattend plan nodig om het lerarentekort op te vangen. We hebben niet alleen jongeren, maar ook zij-instromers nodig. Dat zij jonge leraren uit de markt zouden prijzen, lijkt mij niet te kloppen, omdat er tegen dan zoveel nieuwe leerkrachten nodig zijn." Boeve dringt daarom net als het Gemeenschapsonderwijs (GO!) aan op meer aandacht voor zij-instromers.


Vers bloed
Tegen 2020 zijn er zowat 17.000 extra leerkrachten nodig
De onderwijsvakbonden zijn niet onverdeeld enthousiast. Zij menen dat het meenemen van anciënniteit ook voor zij-instromers uit het verleden moet gelden. "Het zou een van de facetten moeten zijn om vers bloed in ons onderwijs te krijgen", zegt Marnix Heyndrickx, voorzitter van VSOA Onderwijs. "Maar gezien de budgettaire toestand zal dat nu niet mogelijk zijn."

Crevits laat wel een (kleine) opening en geeft aan dat alle voorstellen welkom zijn. Het thema kan mogelijk aan bod komen tijdens de gesprekken over het loopbaanpact, die binnenkort van start gaan en moeten leiden tot een aantrekkelijkere carrière voor huidige en nieuwe leerkrachten.

Bron: De Morgen 06/10/15


Mening: Ik vond het een goede zaak dat een werkende mens de kans kreeg om in het onderwijs te stappen. Ze hebben veel ervaring, waardoor ze de leerlingen ook veel kunnen bijleren. Echter vind ik het enorm jammer dat de Vlaamse regering de kraan dicht draait. Daarnaast vind ik het echt pijnlijk om te ontdekken dat 22% van de startende (jonge) leerkrachten er binnen de vijf jaar mee stopt. Moeten de jonge leerkrachten niet beter worden ondersteund? Kan er geen betere begeleiding zijn vanuit de school? Dit baart mij veel zorgen. Wat gaat de uitstroom zijn binnen 10 jaar?

Laatst aangepast door A*ron.Simsek : 6th October 2015 om 10:08.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:40.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.