actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 3rd December 2005, 10:05
sarahke sarahke is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2005
Locatie: Lille
Posts: 21
Talking Voorrang voor topvrouwen

Vrouwen, allochtonen en gehandicapten krijgen voorrang bij de Vlaamse overheid.

DE Vlaamse overheid is in al haar organisaties en instellingen goed voor 45.000 werknemers, maar heeft op het vlak van werk voor allochtonen, gehandicapten en vrouwen allesbehalve een voorbeeldfunctie. De nieuwe opdrachthouder Emancipatiezaken, Ingrid Pelssers, slaagde er vrijdag in onder de politieke paraplu van minister Geert Bourgeois (N-VA) een plan voor de volgende vijf jaar plan te laten goedkeuren. Dat moet de Vlaamse overheid een heel ander beeld bezorgen. Pelssers vindt dat de Vlaamse overheid door een cultuuromslag moet. De nieuwe organisatiecultuur zal voor een groot stuk binnengeloodst worden door een bijzondere vorm van netwerking. De Emancipatiedienst denkt daarbij aan lunchgesprekken met allochtonen, bijeenkomsten voor mannen en vrouwen, dialoogdagen voor personen met een handicap.

Om een andere personeelsbezetting te krijgen, moet eerst het selectie- en wervingsbeleid worden doorgelicht. De Vlaamse regering raakte het vrijdag eens over het principe dat vrouwen, allochtonen en gehandicapten voorrang krijgen op een tegenkandidaat, als ze een gelijke score halen of dezelfde capaciteiten blijken te hebben.

De Vlaamse administratie en instellingen hebben nu maar 0,4 procent werknemers met een vreemde nationaliteit. Het precieze aantal allochtonen is onbekend, maar zal volgens Bourgois binnenkort worden onderzocht. Hoe dan ook wil Pelssers over enkele jaren op acht tot negen procent allochtonen komen. De emancipatie-ambtenaar laat zich niet vastpinnen op quota voor de verschillende diensten, maar spreekt over streefcijfers. Ze volgt daarmee het denkspoor van de directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, Jozef De Witte, die liever niet van quota hoort. De doelstellingen gelden ook voor Vlaamse ,,dochtermaatschappijen'' als Ovam, De Lijn, Kind&Gezin.

Op de loonlijst staan momenteel 1,2 procent personen met een handicap, waar het volgens het Pact van Vilvoorde over enkele jaren 4,5 procent moet zijn. Voor gehandicapten worden de selectietests en de werkposten aangepast, en zal in primeur voor de overheid een beroep gedaan worden op financiële ondersteuning voor het rendementsverlies.

Vrouwen moeten in de Vlaamse instellingen beter doorstromen naar de top, waar ze thans voor slechts 10 procent aanwezig zijn. ,,In de Vlaamse regering en parlement is één mandataris op de drie vrouw. Het moet ook zo worden in de Vlaamse topadministratie. Dit wordt een testcase als eind dit jaar tien nieuwe topambtenaren worden benoemd.''


Goed idee... :-)
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 17:12.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.