actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 11th November 2014, 23:43
Layla G*etschalckx Layla G*etschalckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Beerse
Posts: 67
Kunnen stamcellen ziekte van Parkinson genezen?

Zweedse wetenschappers zijn er bij hersenen van ratten in geslaagd neuronen te doen groeien daar waar ze eerder waren afgestorven. Ze gebruikten daarvoor stamcellen. Mogelijk betekent dit een doorbraak in de strijd tegen de ziekte van Parkinson.
De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door het afsterven van hersencellen verantwoordelijk voor de productie van dopamine. Die stof heeft een invloed op het humeur, maar regelt ook de controle over bewegingen. Vandaar dat patiënten gaan beven.

Vandaag is de ziekte niet te genezen. Wel kunnen medicatie en hersenstimulatie de symptomen verlichten. Wetenschappers aan de universiteit van Lund in Zweden hebben evenwel een manier gevonden die de ziekte mogelijk alsnog een halt toeroept.

De wetenschappers voerden experimenten uit op ratten. In de ene hersenhelft van de diertjes vernietigden ze eerst alle neuronen die dopamine produceren. Daarna namen ze menselijke embryonale stamcellen en bewerkten ze die tot dergelijke neuronen. Die injecteerden ze vervolgens in de hersenen van de ratten. Wat bleek? De stamcellen maakten de schade aan de hersenen ongedaan.

Volgens de wetenschappers is dit resultaat niks minder dan een doorbraak in de strijd tegen de ziekte van Parkinson. De methode is evenwel nog niet op mensen getest. Pas vanaf 2017 zou dat mogelijk zijn.

bron: de redactie - 10/11/14

eigen mening: Ik vind de wetenschap, het onderzoek naar medicijnen en methodes om deze te genezen enorm belangrijk. Het is belangrijk dat landen investeren in de opleiding van wetenschappers. Zij moeten constant vernieuwend kunnen optreden in de zoektocht naar mogelijke geneesmethodes. Het is dan ook van belang dat zij goed opgeleid worden. Het onderzoek dat zij voeren is van belang voor een heel groot aantal mensen in de wereld niet enkel de personen met een ongeneeslijke ziekte maar ook familie en vrienden worden hierbij betrokken. Naast investeren in de opleiding van deze wetenschappers moet er ook genoeg financiële steun zijn tijdens de onderzoeken. Het zou nooit zo mogen zijn dat een medicijn niet ontwikkeld kan worden of niet genoeg op punt staat door te weinig financiële steun van het land zelf. Zoals in dit artikel aangetoond wordt in de laatste zin, vergt het onderzoek en het ontwikkelingsproces jaren tijd om volledig tot stand te komen. Ik denk persoonlijk dat door de jaren heen dit proces in een kortere tijdspanne zal kunnen verwezenlijkt worden door de informatie die men door de jaren heen al reeds heeft kunnen verzamelen.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:34.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.