actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Voedsel/Voeding
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 4th November 2014, 11:58
S*lvia.Verelst S*lvia.Verelst is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Herselt
Posts: 86
Textuur babyvoeding belangrijker dan kleur en smaak

Textuur babyvoeding belangrijker dan kleur en smaak

De textuur van voedsel bepaalt, veel meer dan smaak en kleur, of jonge kinderen hun eten laten staan of niet.


Bijna de helft van de kinderen tussen vier maanden en twee jaar is volgens hun ouders een kieskeurige eter. Dat is niet zonder gevaar, want als kinderen bepaalde voedingswaren weigeren te eten, kunnen ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen of niet gevarieerd genoeg eten. Bovendien kan dat ervoor zorgen dat de kinderen op latere leeftijd met eetproblemen afrekenen.

Wetenschappers van Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht wilden achterhalen welke kenmerken van voeding een invloed hebben op het probleem van picky eating. Ze lieten kinderen van 2,5 en 4 jaar eerst roze yoghurt met frambozensmaak eten, waarvan ze op voorhand hadden vastgesteld dat de kinderen dit lekker vonden. Tijdens het experiment pasten ze vervolgens de kleur van de yoghurt aan zonder de frambozensmaak te veranderen. Maar of de yoghurt er nu roze, blauw of groen uitzag, had geen effect op hun eetgedrag.


Toen de onderzoekers vervolgens de smaak van de roze yoghurt in appel of citroen veranderden, bleek ook dat geen invloed te hebben op het eetgedrag van de kinderen. Maar veranderden ze de textuur door stukjes framboos of frambozenpulp aan de yoghurt toe te voegen, dan lieten de meeste peuters de yoghurt staan.


Op basis van die bevindingen geven de wetenschappers ouders het advies om niet alleen te variëren met smaken, maar kinderen ook al vroeg te laten wennen aan verschillende voedseltexturen. ‘Babyvoeding is er in tal van smaken, maar dat is bijna altijd in de vorm van een soort puree’, vertelt hoofdonderzoekster Jessica Werthmann. ‘Om de acceptatie van nieuwe voedingsmiddelen bij kinderen te vergroten, zou het juist goed zijn om ook af te wisselen in textuur.’ De onderzoeksresultaten verschenen in het vakbald Appetite. (ev)

Bron: Eos Wetenschap 3 november 2014

Mening: Dit is een kleinschalig onderzoek waarbij wetenschappers de kenmerken van voeding hebben aangepast om zo te achterhalen wat de oorzaak is van het eetprobleem bij vele baby's. Ik vind het jammer dat dit onderzoek kleinschalig is gebeurd, maar het idee om dit te onderzoeken vind ik wel een belangrijk punt. Vaak worden de ouders beschuldigd van het moeilijk eetgedrag bij hun kinderen, maar via dit onderzoek is er bewezen dat dit wel degelijk ligt aan de kenmerken van de voeding die ze op jonge leeftijd hebben gekregen. Via deze bevindingen kunnen ouders hun baby's leren wennen aan de verschillende texturen van de voeding. Dit zal bij veel kinderen het eetprobleem verminderen. Ze zijn meer verschillende kenmerken van voeding gewoon.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:11.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.