actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 21st October 2014, 13:08
Celine.G*igorieff Celine.G*igorieff is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2014
Locatie: Arendonk
Posts: 117
890 euro, peanuts voor toekomstige dokters

890 euro, peanuts voor toekomstige dokters


Mag wie meer vruchten van z'n studie plukt, wat meer bijdragen?


Het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs bedraagt vanaf volgend jaar 890 euro. De verhoging van 271 euro ontlokt maatschappelijk protest. "Veel geld voor ouders met studerende kinderen." Toch is het een misleidende, achterhaalde discussie. Waarom denken we niet aan verschillende tarieven naargelang de opleiding? Studenten uit verschillende richtingen betalen nu evenveel. Dat klopt niet. Niet alle richtingen kosten evenveel.

Ook na de studies gaat niet iedereen evenveel verdienen. Een deel van het inschrijvingsgeld moet de effectieve kostprijs van de specifieke studie weerspiegelen. Dat kan de intrinsieke waarde van diploma's verhogen, universiteitstoerisme en discriminatie tegengaan en levenslang leren bemoedigen. Mag wie meer vruchten van z'n studie plukt, wat meer bijdragen?

Hoger onderwijs is nooit gratis. Door de discussie op dergelijk niveau te voeren, wordt het belang van onderwijs voor onze samenleving in essentie onderschat. De reële kostprijs omvat de bijdrage van de student en die van de overheid. Het inschrijvingsgeld weerspiegelt in Vlaanderen 5 tot 6 procent van de onderwijzende kost. De keuze om enkele jaren in het onderhoud van de student te voorzien niet meegerekend. Die totale jaarlijkse kost bedroeg vorig jaar 8.150 euro voor een pendelstudent en 12.450 euro voor een kotstudent. Dit omvat kosten voor studeren, eten, gsm, computer, internet, sociale activiteiten, zich verplaatsen door de studentenstad en zoveel meer. De verhoging van 271 euro studiegeld betekent dus een verhoging van 2 procent voor kotstudenten en 3 procent voor pendelstudenten. In absolute termen nog steeds veel geld, zeker voor ouders van wie meerdere kinderen studeren.

Onze overheid financiert zodoende minstens twee derde van de jaarlijkse kost van een student. Op zich kan dat positief zijn ... Onderwijs speelt een cruciale rol bij sociale mobiliteit. Het geeft jongeren uit kansarme gezinnen perspectief, wat onze samenleving verrijkt. Om hierin echt succesvol te zijn, moet onderwijs zo min mogelijk discrimineren en niet bij voorbaat determineren. Bij een 'iedereen gratis'-systeem is dat evenwicht zoek.


Peanuts



Mag een investering in jezelf dan geen geld kosten?


Wie geen hogere studies wil of kan doen, ontloopt aanzienlijke investeringen in zichzelf. De lengte en aard van je studies bepalen hoeveel overheidssteun je ontvangt. Ga je op je achttiende als banketbakker aan de slag, draag je vanaf dan al bij voor het financieren van de studies van je leeftijdsgenoten. Wie is dan de pineut?

Wie er niet in slaagt om van zijn studies een succes te maken, kampt al te vaak met een lager zelfbeeld. Als hoger inschrijvingsgeld ervoor zorgt dat je je studies meer au sérieux neemt en bijgevolg meer succes afdwingt, komt dat ten goede van iedereen.

Wie erin slaagt om van zijn studies een succes te maken, verrijkt zichzelf met een waardevolle studentenperiode, een diploma en kansen op de arbeidsmarkt. Hoe zeldzamer - en vaak ook duurder - je studie, hoe hoger je inkomen. Elke docent aan de universiteit weet dat een studie geschiedenis niet dezelfde prijs heeft als een studie tandheelkunde. Toch betaal je hetzelfde inschrijvingsgeld. De baten zijn in hoofdzaak individueel, de lasten collectief. Dan is 271 euro extra peanuts voor dokters in spe.

Ik herinner me nog mijn extra master met veel medestudenten die nog geen lief gevonden hadden. Zonder afbreuk te willen doen aan de meerwaarde van bijkomende studies, verhaal je opnieuw minstens twee derde van de kosten op de overheid. De samenleving kan de basis voorzien, maar wie extra opleidingen wil volgen, moet conform bijdragen.

Mag een investering in jezelf dan geen geld kosten? Loopschoenen, een goed boek, kooklessen, lessen Portugees of een iPhone 6 van 899 euro? Wie besluit schoonheidsverzorging te studeren in avondschool, betaalt voor 24 lessen 1.490 euro. Voor 8 lessen milieuadviseur betaal je 360 euro. Na beide lessenreeksen beschik je over een erkend diploma. De kostprijs toont de enorme discrepantie tussen verschillende vormen van onderwijs. In een tijd waarin levenslang leren cruciaal wordt, is investeren in jezelf geen taboe.

Bron: De Morgen
http://www.demorgen.be/opinie/890-e...kters-a2095655/

Mijn mening: ik ben het volledig eens. Het inschrijvingsgeld verhogen is een zware klap voor vele studenten. Ik denk dat het voor sommige zeer moeilijk wordt om het inschrijvingsgeld te betalen. De hoge scholen en universiteiten zullen meer leerlingen een spreidingplan moeten toekennen. Ik vind dat op onderwijs niet bespaard mag worden omdat dit zeer belangrijk is voor de vorming van kinderen en omdat iedereen de kans moet krijgen om verder te kunnen studeren.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 16:14.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.