actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs > Onderwijsvisie
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th October 2014, 08:15
A*ron.Simsek A*ron.Simsek is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Feb 2014
Locatie: Vosselaar
Posts: 101
Inschrijvingsgeld stijgt naar 890 euro

Als gewoon student inschrijven in het hoger onderwijs, zal vanaf volgend academiejaar 890 euro kosten. De Vlaamse regering heeft de knoop doorgehakt, ondanks het vele protest dat tegen de maatregel is gerezen. Zo schrijft de De Standaard in haar ochtendeditie. Dat is lager dan de bedragen die aanvankelijk waren genoemd.

Het ligt wel iets hoger dan de 835 euro die in Franstalig België geldt. In vergelijking met andere Europese landen behoort Vlaanderen nog altijd tot een middengroep.

Het optrekken van het inschrijvingsgeld is gekoppeld aan sociale correcties. Zo blijft het inschrijvingsgeld voor beursstudenten op 105 euro. Bijna-beursstudenten, van wie de ouders een inkomen hebben dat net te hoog is om voor een studiebeurs in aanmerking te komen, betalen 470 in plaats van 410 euro.

Daartegenover staat dat de voorwaarden voor een erkenning als bijna-beursstudent worden versoepeld. Wie vandaag 1.500 euro te veel verdient voor een studiebeurs, kan vandaag erkenning krijgen als bijna-beursstudent. Vanaf volgend academiejaar mag dat 3.000 euro meer zijn.

De groep van bijna-beursstudenten wordt daardoor verdubbeld van 2.000 naar 4.000. Daarnaast gaat de Vlaamse regering studenten ook aanmoedigen om een voltijds studieprogramma op te nemen. Vandaag bestaat het inschrijvingsgeld uit een vast gedeelte van 62 euro en een variabel gedeelte per opgenomen studiepunt. Dat vaste gedeelte stijgt naar 230 euro. De Vlaamse regering hoopt daarmee het gemiddeld aantal opgenomen studiepunten, dat de jongste jaren daalt, weer op te krikken.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits verdedigt de aanpassing van de studiegelden. ‘We zijn zorgzaam en evenwichtig tewerkgegaan, met een sociale toets’, zegt ze. ‘We willen het inschrijvingsgeld laag houden. In de Oeso-landen bedraagt de privé-inleg in het hoger onderwijs gemiddeld 31 procent, in Vlaanderen is dat 10 procent. Er was dus ruimte om het bedrag op te trekken.’

Bron: De Standaard 20/10/14
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141019_01330573

Mening: Naar mijn mening valt het resultaat van de doorgehakte knoop mee. Het inschrijvingsgeld is gestegen maar het gestegen bedrag is nog aanvaardbaar. Ouders van studerende kinderen met een laag inkomen kunnen nog steeds rekenen op een studiebeurs. Het positieve is dat de erkenning als bijna-beursstudent versoepeld wordt. Ouders die net buiten de boot vallen voor een studiebeurs, doordat ze te net iets veel geld verdienen, kunnen worden herkend als bijna-beursstudenten. Hierdoor krijgen ze ook een vermindering op het inschrijvingsgeld.

Laatst aangepast door A*ron.Simsek : 20th October 2014 om 08:24.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:14.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.