|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
|||
|
|||
Waarom brood slecht is voor je brein
Koolhydraten schaden de hersenen en dragen bij tot verwoestende neurologische ziekten als dementie en Alzheimer, daar waarschuwt een Amerikaanse neuroloog voor.
David Perlmutter uit Florida gelooft dat zelfs 'goede koolhydraten' als granen je hersenen schaden. Een hoge consumptie van brood en pasta verhoogt niet alleen het risico op dementie, maar draagt bij tot aandoeningen als depressie, epilepsie en hoofdpijn. Daarom moeten we meer eten als onze voorouders en meer vlees en vet op het menu zetten. Hij omschrijft zijn theorie in zijn nieuw boek 'The Surprising Truth About Wheat, Carbs, and Sugar - Your Brain's Silent Killers'. De oorzaken van hersenziekten zijn vooral een gevolg van eetgewoonten volgens Perlmutter. Gezond eetpatroon De academicus raadt aan een eetpatroon aan te houden dat voor 75 procent uit vet en slechts voor 5 procent uit koolhydraten bestaat. De opname van proteïne moet ongeveer 20 procent blijven. "De menselijke genen zijn zo geëvolueerd om een dieet rijk aan vet en arm aan koolhydraten te verwerken. Maar we eten helemaal anders, daarom is het beter om granen of gluten te schrappen. Perlmutter: "Een vetarm dieet wordt ons zo opgedrongen, maar dat is ongegrond en het veroorzaakt heel wat moderne ziekten. We behandelen tegenwoordig eerder de symptomen dan de onderliggende oorzaak. Eetgewoonten en levensstijl spelen een grote rol in het lot van de gezondheid van de mens." Wetenschappelijk bewijs Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een eetpatroon rijk aan koolhydraten het risico op dementie vergroot. Een studie gepubliceerd in de krant 'Alzheimer's Disease' toonde aan dat wie veel koolhydraten opneemt, drie keer meer kans heeft dat zijn hersenfuncties afnemen, wat in verband werd gebracht met een hoger risico op dementie. Mensen die veel goede vetten, aanwezig in noten en bepaalde oliën, opnemen hebben 42 procent minder kans op cognitieve achteruitgang. Wie veel proteïne consumeert heeft 21 procent minder kans dat zijn hersenfuncties afnemen. Dit bestanddeel vind je in vlees en vis. Suiker en het brein Professor Rosebud Roberts: "Een hoge consumptie van koolhydraten kan slecht voor je zijn omdat koolhydraten impact hebben op het metabolisme van glucose en insuline. Suiker voedt het brein, een gematigde opname heeft dus een positief effect. Maar een hoge opname voorkomt dat het brein suiker gebruikt, iets wat ook bij diabetes type 2 het geval is. Een hoog niveau van glucose kan de bloedvaten van het brein treffen en een rol spelen in de ontwikkeling van aanslag in de hersenen die slecht is voor de gezondheid van het brein en wat ook een teken van Alzheimer is. Dit zou zelfs de voornaamste oorzaak van de ziekte zijn." Critici menen echter dat een dieet rijk aan vlees en vet ook risico's inhoudt, het zou namelijk hartziekten in de hand kunnen werken. bron: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gez...-je-brein.dhtml Mijn mening Een mens heeft vetten, koolhydraten en suikers nodig, maar is het echt nodig om je eetgewoonte en dieet aan te passen omdat er misschien een risico is dat je dementie of Alzheimer zal krijgen. Het is wel goed dat men op tijd de symptomen wilt behandelen, maar het is toch nooit zeker of de persoon de ziekte zal krijgen. Als men alles moet beginnen schrappen wat er niet mag gegeten, gedronken of gedaan worden omdat er een risico bestaat om een ziekte of een ongeval te krijgen, dan is het leven toch een beetje saai of niet soms? Men moet kunnen genieten van de dingen die ze graag lusten en niet altijd nauwlettend kijken naar wat de wetenschap schrijft. Iedereen zal toch ooit met een lichte of zware vorm van dementie te maken krijgen. Laatst aangepast door Anna.B*riskina : 19th November 2013 om 13:31. Reden: bron vergeten te vermelden |