actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 31st October 2013, 15:32
j*smien.cavens j*smien.cavens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Retie
Posts: 111
Walvissen met uitsterven bedreigd door Japanse jacht

De Japanse jacht vormt een bedreiging voor de toekomst van walvissen, dolfijnen en bruinvissen. Dat meldt het Environmental Investigation Agency na onderzoek. Als de Japanse overheid het beleid terzake niet snel drastisch wijzigt, zwemmen er binnenkort geen kleine walvisachtigen meer rond, schrijft de krant The Guardian.

De jacht op walvisachtigen - waaronder kleine walvissoorten, dolfijnen, bruinvissen, kogelvissen en Japanse palingen - is in Japan sterk ingeburgerd. Zo sterk, dat bepaalde soorten met uitroeiing bedreigd zijn, stelt de onafhankelijke milieuorganisatie EIA uit Londen.

De Japanse vangstquota zijn gebaseerd op populatiecijfers van twintig jaar geleden. Sindsdien is op sommige soorten zo veel gejaagd dat herstel van de populatie niet meer mogelijk is, aldus het EIA in een rapport.

Grootste jacht ter wereld
Japan legde de limiet voor de vangst van kleine walvisachtigen in 2013 vast op 16.655. Dat aantal ligt ver onder de 30.000 dieren die jaarlijks gevangen werden voor 1993, toen voor het eerst een limiet werd bepaald. Toch kent Japan nog steeds de grootste walvissenjacht ter wereld.

Zo ligt het toegelaten maximum voor de Dall-bruinvis nog steeds 4,75 keer hoger dan wenselijk, staat in het rapport. De gestreepte dolfijn was ooit de meest bejaagde soort maar omdat hij nog zo weinig te vinden is, is de vangst gedaald van meer dan 1.800 exemplaren in de jaren '80 tot ongeveer 100 nu. Nog steeds 4 keer te veel, aldus het EIA.

Het agentschap dringt er bij het land op aan de verouderde gegevens aan te passen en de jacht in de komende tien jaar af te bouwen. "De regering heeft een verantwoordelijkheid om de walvispopulatie naar het oude niveau terug te brengen", zegt EIA-directeur Jennifer Lonsdale.

Delicatesse
Het Japanse visserij-agentschap wil niet reageren op het rapport. Eerder verdedigde Japan de walvissenjacht als een traditie, kostwinning en een noodzaak voor wetenschappelijk onderzoek.

Bepaalde soorten belanden ook op het bord. Zo is de Japanse paling een delicatesse, die meestal geroosterd wordt geserveerd met een hartige saus en rijst. Daarnaast is er een bijzonder lucratieve markt - vooral in China - voor aquariumdieren. Levende dieren kunnen vaak verkocht worden voor zo'n 6.000 tot ruim 70.000 euro. Ter vergelijking: de verkoop van het vlees van één tuimelaar brengt pakweg 36.000 euro op.

bron: De Morgen, 31/10/2013

eigen mening:

Dat de Japanners zorgen voor de uitroeiing van verschillende walvis soorten en walvisachtigen is geen nieuwtje. Ze staan er immers om bekend. Vraag aan mensen aan welke 5 dingen men denkt wanneer men 'Japan' hoort, negen van de tien antwoorden ze walvisjacht. Er is al zeer lang protest tegen, maar nog altijd niet genoeg. het is nu zelfs zo ver gekomen dat de walvis populatie zich niet meer kan herstellen. Ik denk dat de we weinig invloed hebben op deze massa moorden. We kunnen wel blijven zeggen dat ze niet boven een limiet mogen komen, illegaal gaat de handel toch verder. Ik geloof zelfs dat deze illegale jachten gesteund worden door hun eigen overheid.

Laatst aangepast door j*smien.cavens : 31st October 2013 om 15:38.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:50.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.