actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 11th March 2013, 19:31
S*fie.Vermeiren S*fie.Vermeiren is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Nov 2012
Locatie: Schilde
Posts: 89
Zoutconsumptie gelinkt aan auto-immuunziekte

Het overmatig gebruik van zout in voeding bevordert mogelijk de ontwikkeling van auto-immuunziekten zoals multiple sclerose en inflamma- toire darmziekten.

Uit drie onafhankelijke onderzoeken die verschijnen in Nature blijkt dat zout de ontwikkeling van TH17-cellen stimuleert. Die immuuncellen beschermen het lichaam tegen schadelijke bacteriën en schimmels, maar kunnen bij overproductie ook zelf bijdragen aan het ontstaan van auto-immuunziekten zoals inflammatoire darmaandoeningen, multiple sclerose en psoriasis.

Het zout verstoort de immuunbalans: te weinig actie van het afweersysteem en we worden gevoelig voor ontstekingen, teveel actie en het immuunsysteem begint lichaamseigen weefsel aan te vallen. Zout doet volgens deze onderzoeken de balans naar overactief overhellen.

Onderzoekers van de Yale School of Medicine ontdekten dat mensen die veel fastfood eten meer TH17-cellen aanmaken. Zout is een gemeenschappelijk ingrediënt van zowat alle fastfood, en dus richtten de wetenschappers zich op deze stof. De onderzoekers bestookten ongespecialiseerde TH17-cellen in een preparaat met zout.

De resultaten waren opvallend: het zout vertienvoudigde de ontwikkeling van volwassen TH17-cellen. Die cellen begonnen ook meteen met de aanmaak van ontstekingsuitlokkende moleculen. De onderzoekers testten hun hypothese vervolgens ook uit op muizen die gevoeliger zijn voor multiple sclerose. Ze ontdekten dat muizen die veel zout in hun voedsel hadden, sneller deze aandoening ontwikkelden dan muizen die weinig zout aten.

Twee andere studies, van de Harvard Medical School en Broad Institute of MIT (VS), bevestigen dit resultaat ook op preparaten met menselijke cellen.

De onderzoekers waarschuwen echter dat deze resultaten nog geen definitieve link tussen zout en de ontwikkeling van menselijke auto-immuunziekten leggen. Daarvoor is nog meer onderzoek nodig. ‘Maar moeten we minder zout consumeren? Ja!‘, aldus immunobioloog David Hafler van Yale School of Medicine. ‘Maar dat wordt sowieso al aangeraden, daar veranderen deze nieuwe resultaten niets aan.’ (kv)

Bron: Eos 11/03/2013
(http://eoswetenschap.eu/artikel/zou...to-immuunziekte)

Mening: Fastfood is algemeen bekend bij de jeugd. In fastfood zit er vaak een hoge concentratie aan zout. Natuurlijk hebben we zout nodig maar alles met maten. Als we te hoge concentraties van zout innemen wordt onze immuunbalans verstoort. Onderzoekers van de Yale School of Medicine ontdekten dat mensen die veel fastfood eten meer TH17-cellen aanmaken. Deze cellen zorgen voor de aanmaak van ontstekingsuitlokkende moleculen. Doordat zout de immuunbalans verstoort en zorgt voor de aanmaak van TH17-cellen, zijn we meer vatbaar voor auto-immuunziekten

De onderzoekers testten hun hypothese vervolgens uit op muizen die gevoeliger zijn voor multiple sclerose. Ze ontdekten dat muizen die veel zout in hun voedsel hadden, sneller deze aandoening ontwikkelden dan muizen die weinig zout aten. Het is momenteel nog niet op mensen getest. Het blijft dus nog steeds een hypothese! Er is dus nog geen definitieve link tussen zout en de ontwikkeling van menselijke auto-immuunziekten.

Conclusie: je mag zout consumeren maar met maten!
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:16.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.