actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Mobiliteit
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 6th December 2012, 07:26
S*éphanie.Nijs S*éphanie.Nijs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Grobbendonk
Posts: 24
Winterbanden jagen consument op kosten

Winterbanden jagen consument op kosten
Betere wegligging, minder ongevallen, maar meer geld

Op besneeuwde wegen behouden winterbanden hun soepelheid, waardoor de remweg kort blijft en de wegligging verbetert.

Winterbanden worden misschien verplicht. De sector is groot voorstander. Maar moet de consument ook blij zijn met die mogelijke nieuwe verplichting?
Waarom zouden we allemaal aan de winterbanden moeten?

Winterbanden zijn door hun speciale rubbersamenstelling veiliger in de winter. Ze blijven soepeler, wat de remweg verkort en de wegligging verbetert.

Ook het bandenprofiel is aangepast aan winterse omstandigheden. Bij temperaturen onder 7 graden komen winterbanden het beste tot hun recht.

Door de voortschrijdende bandentechnologie zijn de prestaties van zomerbanden verbeterd bij normale temperaturen, maar dat is ten koste gegaan van hun eigenschappen in winterse omstandigheden, zegt Reginald Delmarche van bandencentrale De Condé, een keten met veertien vestigingen in België.

Moet iedereen die banden verplicht aanschaffen als staatssecretaris Wathelet zijn zin krijgt?

Nee. De ‘verplichting' die staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) wil invoeren, betekent niet dat elke autobezitter in België moet investeren in een nieuwe set banden. Als ons land het Duitse voorbeeld volgt, dan worden winterbanden alleen verplicht als zich winterse omstandigheden voordoen. Sneeuw dus, of ijzel, of aanvriezende mist.

In Duitsland kiest 40 procent van de automobilisten ervoor om geen winterbanden aan te schaffen. ‘Dat kan, maar dan moeten ze hun wagen bij winterse omstandigheden thuis laten', legt Frédérique Daublain van sectororganisatie Federauto uit.

Wat kosten winterbanden? De banden zelf zijn niet veel duurder, maar voor het monteren en de opslag moet jaarlijks toch zo'n 160 tot 240 euro worden uitgetrokken, zegt Delmarche. Wie die kosten wil vermijden, kan ook zelf vier extra velgen aanschaffen om de banden met velg en al te monteren en demonteren. Maar die velgen kosten ook minstens 500 euro.

Die kosten hebben de Belgische automobilist de afgelopen jaren niet afgeschrikt. Twee jaar geleden reed nog maar 18 procent van de automobilisten rond met winterbanden, nu is dat 37 procent. En de groei is er nog lang niet uit. ‘Voor de commercie is dat een goede zaak', geeft Delmarche toe. ‘Maar voor de consument ook, want die rijdt veiliger.'

Daublain wijst er nog op dat winterbanden de kans op ongevallen verminderen, en in dat opzicht weer kostenbesparend werken.

Kan je het hele jaar door op winterbanden rijden?

Het is niet aan te raden, want winterbanden hebben bij temperaturen boven 14 graden een slechte wegligging en een lange remafstand. Ze hebben dan ook een hogere rolweerstand en zorgen dus voor meer brandstofverbruik en slijtage.

Een alternatief zijn zogenaamde vierseizoenenbanden. Maar dat is een halfslachtige oplossing die eigenlijk in geen enkel seizoen een optimale prestatie garandeert, zegt Delmarche. Voor mensen die vooral in de stad rijden en weinig kilometers maken zijn ze volgens hem wel geschikt.

Met de vierseizoenenbanden kun je ook na de eventuele verplichting in alle omstandigheden de weg op, want ze bevatten het sneeuwkristal-logo waaraan je winterbanden kunt herkennen.

Beschikken de bandencentrales over genoeg capaciteit om de banden van het hele Belgische wagenpark tweemaal per jaar te verwisselen?

Volgens Daublain van Federauto wel. Zaak is lang op voorhand een afspraak te maken, zodat de topperiodes rond 1 oktober en 1 maart soepel verlopen.

Ook opslag is geen probleem, omdat bandencentrales gebruik maken van zogenaamde tyre hotels , waar de banden in optimale omstandigheden worden bewaard.

Bron:http://www.standaard.be/artikel/det...121205_00393130

Mening: In sommige (Europese) landen is het gebruik van winterbanden verplicht gedurende de wintermaanden. Mocht u hier een ongeluk krijgen/veroorzaken, kunt u in grote problemen komen wanneer blijkt dat u op zomerbanden reed. Daarbij komt dat de kosten voor winterbanden te verwaarlozen zijn. De aanschafprijs is in de meeste gevallen lager dan zomerbanden en uw zomerbanden slijten immers niet! Het is goed voor de veiligheid, maar natuurlijk is het weer een kost die je er bij moet nemen.

Laatst aangepast door S*éphanie.Nijs : 6th December 2012 om 07:35.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:27.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.