actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 5th December 2012, 00:21
D*ies.Ameye D*ies.Ameye is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Turnhout
Posts: 27
"Hooggeschoolden leven 20 jaar langer gezond dan laaggeschoolden"

"De levensverwachting van een 25-jarige man die enkel lager onderwijs volgde, ligt vandaag op 73. Bij wie een diploma hoger onderwijs van het lange type heeft, loopt die op tot 83. Hooggeschoolden leven gezond tot hun 73e, voor laaggeschoolden ligt die drempel op hun 53e, een verschil van liefst 20 jaar. Het verschil loopt nog op." Dat heeft Prof. Ides Nicaise (HIVA-KU Leuven) in Leuven gezegd tijdens de studiedag 'Gezond en Wel?', waarmee Caritas België haar 80e verjaardag vierde.

Chronische aandoeningen, zoals long-en luchtwegaandoeningen, reuma, hart- en vaatziekten, permanente letsels door ongevallen, diabetes, maagzweren, blaasontsteking, en angst en depressie komen meer voor bij laaggeschoolden. Bij de groep van 20 procent armsten ondervindt 33 procent beperkingen in de dagelijkse activiteiten, terwijl dat slechts 15 procent is bij de rijkste 20 procent. Ouderen, migranten en dak- en thuislozen zijn bijzondere risicogroepen.

De ongelijkheid is volgens Nicaise het gevolg van een combinatie van materiële leefomstandigheden, arbeidsomstandigheden, opleiding, kennis en cultuur die van generatie tot generatie wordt doorgegeven. "Armoede en ziekte versterken mekaar. Gezinnen geven gemiddeld 130 euro per maand uit aan gezondheidszorg. De groep met de 20 procent laagste inkomens besteedt hieraan 10,5 procent van hun inkomen, bij de rijkste groep is dat 4,2 procent. De gezondheidsschulden nemen toe terwijl de sociale bescherming afkalft."

Nicaise pleit voor meer preventieve gezondheidszorg, door armoedebestrijding en gerichte acties naar lage inkomensgroepen. De sociaal zwakste groepen moeten ook nog meer dan voorheen positief gediscrimineerd worden. Zo bestaat er in de gezondheidszorg weliswaar een maximumfactuur, maar de betrokkenen moeten nog voorschotten betalen. "Het OMNIO-statuut moet automatisch toegekend worden. Slechts 250.000 personen gebruiken het, terwijl er naar schatting 850.000 mensen recht op hebben".

Bron:
De Morgen: http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Ge...schoolden.dhtml

Eigen mening:
Ik vind het erg dat ik dit artikel moet posten, omdat dit toch altijd al een gevoelig punt is geweest in de sociale hiërarchie. Dit onderscheid is altijd al aanwezig geweest doorheen de geschiedenis, en zal niet snel de wereld uit zijn. Een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen voor deze laaggeschoolden is hen een goede sociale zekerheid geven. Nu maar hopen dat ik in de toekomst ook een hooggeschoolde word...

Laatst aangepast door D*ies.Ameye : 5th December 2012 om 00:26.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:29.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.