actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th November 2012, 07:58
Simon.Boddaert Simon.Boddaert is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Nov 2012
Locatie: Tielen
Posts: 85
Oudere werknemers zijn duur, jongere werknemers lui

Minstens acht procent van de werknemers heeft de afgelopen vijf jaar discriminatiegevoelens ervaren op basis van leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKS) naar de invloeden van leeftijdsgebonden stereotypen op werkgelegenheid en arbeidsbetrekkingen.
Vooral werknemers tussen 18 en 34 jaar ervaren vanwege hun leeftijd discriminatiegevoelens bij aanwervingen, opleidingen en ontslagen. ‘Deze vaststelling staat haaks op de heersende opvatting dat ouderen de grootste slachtoffers zijn,' zegt Jozef de Witte, voorzitter van het CGKS. ‘Uit de Diversiteitsbarometer Werk, een structureel meetinstrument dat het Centrum begin september publiceerde, en een eigen analyse van onze dossiers over leeftijdsgebonden discriminatie op de arbeidsmarkt blijkt dat vooral 45-plussers geconfronteerd worden met discriminatie. Maar als het aankomt op zelf-gerapporteerde discriminatiegevoelens voelen de jongeren zich het grootste slachtoffer.'

Uiterlijke kenmerken en leeftijd

Bijna een werknemer op drie vindt zo'n discriminatie gerechtvaardigd. Na uiterlijke kenmerken is leeftijd daarmee het meest vergoeilijkte rekruteringscriterium eigen aan iemands persoon. Tijdens een seminarie donderdag bespreekt het CGKS hoe die ‘maatschappelijke consensus' via de anti-discriminatiewetgeving uit de wereld kan geholpen worden, en in hoeverre dit wenselijk is.

Volgens de werknemers die deelnamen aan het onderzoek zijn ouderen - werknemers van 55 of meer - ‘duur, minder gemotiveerd, fysiek zwakker en dus minder productief'. Ook staan ze ‘weigerachtig tegenover veranderingen'. Positief is dat ze ‘beschikken over een heel ruime ervaring'. Jongeren - werknemers tussen 18 en 30 - hebben dan weer een ‘gebrek aan ervaring, zijn lui, nonchalant en arrogant'. Ook willen ze ‘in de eerste plaats een evenwicht tussen hun beroeps- en privéleven'. In hun voordeel pleit dat ze ‘helemaal mee zijn met de internettrends'. Werkgevers formuleren gelijkaardige vooroordelen. Zij zien oudere werknemers wel eerder ‘behoudend en kritisch' en vinden dat jongeren ‘zich veel competenter achten dan ze in werkelijkheid zijn'.

Negatieve voordelen over ouderen zijn het meest hardnekkig in de gezondheidszorg, de maatschappelijke dienstverlening, de openbare besturen en het onderwijs. Zelfstandigen hebben de minste problemen met oudere werknemers. Arbeiders hebben de negatiefste kijk op jongere werknemers.

Contact moet vooroordelen ontkrachten

‘Om deze vooroordelen te ontkrachten, is het belangrijk dat ‘jongere' en ‘oudere' werknemers vaker met elkaar in contact komen,' zegt De Witte. ‘Er dient gestreefd te worden naar meer heterogene groepen op het werk. Zo valt bijvoorbeeld in de enquête de wens op van oudere werknemers die nauwer met jongeren willen samenwerken. Werkgevers zijn zich hiervan bewust maar lijken hier niet actief mee bezig te zijn.'

Het CGKS liet het onderzoek uitvoeren naar aanleiding van het Europese jaar van actief ouder worden en intergenerationele solidariteit. Het onderzoek richtte zich zowel op werknemers als werkgevers. Bij werkgevers en HR-verantwoordelijken werd een kwalitatieve studie uitgevoerd bij vier focusgroepen op internet. Bij werknemers werd een voorbereidende kwalitatieve studie uitgevoerd en een kwantitatieve studie met een duizendtal respondenten in mei 2012.

Bron: De Standaard, 29/11/2012
http://www.standaard.be/artikel/det...121129_00385519

Eigen mening: Ik ben enorm verbaasd dat er in de werksfeer zo'n mentaliteit bestaat. Mensen die elkaar beoordelen op leeftijd, enorm kortzichtig volgens mij. Jong en oud kunnen van elkaar leren. Neem nu de voorbeelden op het ministerie van Financiën: de ouderen in dienst kennen de oude systemen nog, en hoe men deze moet gebruiken. Als men iets van het oude systeem vraagt aan de jeugd slaan ze tilt. Vice versa, als er ICT problemen zijn, is het meestal de jongere generatie die hier de reddende engel is. Nog maar eens een goed voorbeeld wat een heterogene werkvloer qua leeftijd kan teweegbrengen.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 12:40.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.