actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 10th July 2012, 17:22
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Britten zijn ultieme dwarsliggers

Britten zijn ultieme dwarsliggers


BRUSSEL - Niet de Belgen, maar de Fransen liggen het minst dwars als er over Europese wetten gestemd wordt.



Politici mogen in eigen land dan al vaak foeteren tegen ‘bemoeienissen vanuit Brussel', feit is dat de ministers van alle 27 EU-lidstaten met de regelmaat van een klok in Brussel rond de tafel zitten om die nieuwe wetten zelf te stemmen. VoteWatch, een initiatief van de London School of Economics dat de Europese parlementsleden al een aantal jaren nauwlettend in het oog houdt, heeft nu voor het eerst ook het stemgedrag van de hoofdsteden in kaart gebracht. De 343 Europese wetten die de afgelopen drie jaar in Brussel gestemd werden door Europese ministers, werden geanalyseerd. De cijfers bieden een interessante blik op de machinekamer van de Europese besluitvorming.

Economische en financiële wetgeving, net als milieubeslissingen en transportkwesties worden het vaakst gestemd door de ministers. Rond buitenlands beleid, onderwijs, cultuur, werkgelegenheid en ontwikkeling houden de lidstaten de macht liever zo veel mogelijk in eigen handen. Sinds het Verdrag van Lissabon hoeven veel beslissingen niet langer met unanimiteit genomen te worden. Van de 343 gestemde wetten was dat maar nodig voor 10 procent van de gevallen. Toch vermijden de lidstaten de confrontatie liever: 65 procent werd met unanimiteit goedgekeurd, terwijl dat niet nodig was. De meest controversiële thema's zijn landbouw, milieu en het budget. Terwijl er over internationale handel en economische zaken het minst discussie is.

Het moeilijkste land rond de tafel is met stip het Verenigd Koninkrijk: geen ander zet meer de onthouding of neen-stem in. Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Nederland volgen. Aan de andere kant hebben Frankrijk en Litouwen nog nooit dwarsgelegen eens een wet ter stemming voorgelegd werd. Ook Cyprus, Finland en Griekenland zijn makkelijke stemmers. België is door de band genomen erg constructief, hoewel we tegen de perceptie in wel niet bij de allergemakkelijkste landen horen. De Britten en de Duitsers stemmen ook het vaakst tegen elkaar.

Belangrijke kanttekening: de gegevens konden uiteraard enkel verzameld worden van wetten die aangenomen werden. Heel wat voorstellen liggen zo moeilijk en zijn niet in een compromis te gieten, dat ze zelfs nooit ter stemming voorgelegd worden.


DS, 10-07-2012
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 12:47.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.