actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 23rd March 2012, 18:36
Ingeborg.Pecqueur Ingeborg.Pecqueur is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Geel
Posts: 74
Apothekers waarschuwen te weinig voor gevaarlijke medicijncombinaties

Apothekers waarschuwen te weinig voor gevaarlijke medicijncombinaties

Apothekers waarschuwen te weinig voor het gevaar dat combinaties van bepaalde geneesmiddelen kunnen opleveren. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop.

Test-Aankoop testte in oktober en november van vorig jaar 55 apothekers. De verbruikersorganisatie ging na of ze voldoende vragen stellen en de patiënt waarschuwen wanneer die twee geneesmiddelen koopt die als ze samen worden ingenomen gevaar kunnen opleveren.

"Belangrijk", aldus Test-Aankoop, "aangezien 3 pct van alle ziekenhuisopnames te wijten is aan interacties tussen geneesmiddelen".

De verbruikersorganisatie ging bij de betrokken apothekers twee keer langs. In een eerste scenario kocht een oudere vrouw de bloedverdunner Marcoumar en aspirine tegen hoofdpijn.

Beide geneesmiddelen verdunnen het bloed en kunnen samen ingenomen inwendige bloedingen veroorzaken. Toch leverde drie op de vijf apothekers de geneesmiddelen toch af. Zesendertig apothekers stelden bovendien geen enkele vraag.

In een tweede scenario stuurde Test-Aankoop een jonge vrouw naar de apotheek voor de anticonceptiepil Deso 20 en Sint-Janskruid. Dat laatste kan het effect van de pil afzwakken, met als gevolg mogelijk bloedingen tussen de menstruaties en zelfs ongewenste zwangerschap. Resultaat: 37 apothekers leverden beide geneesmiddelen af, vier op de vijf apothekers stelde geen enkele vraag.

Conclusie, aldus Test-Aankoop, apothekers zijn "te nonchalant". Een op de twee stelde geen enkele vraag, de resultaten zijn "rampzalig". De apotheker neemt zijn adviserende rol niet ernstig genoeg en gedraagt zich te veel als verkoper.

Test-Aankoop pleit dan ook voor verplichte permanente vorming voor apothekers en een systeem om de kwaliteit van de verstrekte zorgen te meten. Ook het ereloon moet volgens de organisatie worden aangepast, sinds april 2010 krijgen de apothekers immers een extra honorarium om de patiënt raad te geven.

Bron:http://www.standaard.be/artikel/det...DMF20120323_092

Mening: Ik vind het erg verontrustend dat de apothekers klanten niet genoeg waarschuwen. Ik zelf heb hier nog niet zo veel van gemerkt, onze apotheker legt alles meestal goed uit. Ondanks dit verontrustende feit vind ik wel dat je nog steeds zelf deels verantwoordelijk bent. Het is algemeen geweten dat je best op voorhand de bijsluiter leest voor je de medicatie begint te nemen. Ik ben ook van mening dat niet enkel de apotheker moet informeren, maar ook de dokter die de medicijnen voorschrijft.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 06:35.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.