actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 30th January 2012, 18:02
evelien.kolsteeg evelien.kolsteeg is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2010
Locatie: Herentals
Posts: 106
Grote vakbonden tevreden over actiedag

Grote vakbonden tevreden over actiedag


De grote vakbonden zijn tevreden met het ordentelijk verloop van de nationale stakingsdag. Ze vragen nu dat er snel opnieuw rond de tafel wordt gezeten met de regering en de werkgevers.
Arbeiders blokkeren de ingang van Brussels South airport, in Charleroi.

De grote vakbonden hebben het over een goede opvolging en verheugen zich ook over het feit dat de actie ordentelijk is verlopen. Ze vragen nu dat er snel opnieuw rond de tafel wordt gezeten met de regering en de werkgevers. De bonden willen een grondige bijsturing.

Het ABVV vraagt alvast dat premier Elio Di Rupo (PS) de komende dagen met een signaal hierover komt.

Openbaar vervoer

Als er nog geen treinen zijn uitgereden, dan zal dat de hele dag zo zijn, klonk het bij de NMBS. Sinds zondagavond rijdt geen enkele trein van de NMBS, Eurostar of Thalys meer.

Bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB rijdt geen enkele metro, bus of tram. De dienstverlening van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn is zwaar verstoord.

Volgens de MIVB zijn ook hun verkooppunten BOOTIK en KIOSK gesloten door de staking.

De Lijn Vlaanderen

Het verkeer van De Lijn ondervindt grote hinder in de provincie Antwerpen: een derde van de bussen is er uitgereden, in de stad Antwerpen rijden nauwelijks trams.

In de provincies Limburg en Vlaams-Brabant rijdt een bus op de drie.

Bij De Lijn in Oost-Vlaanderen zijn de streeklijnen in de hele provincie grondig verstoord. In Gent rijden geen bussen en trams, in Aalst en Sint-Niklaas rijden geen stadsbussen. Op de streeklijnen naar Gent rijdt een bus op de drie.

In West-Vlaanderen ten slotte rijden er nauwelijks bussen op de stadsnetten. Op een aantal streeklijnen is er wel bediening. In de kustregio en de regio's Ieper en Brugge rijdt een kwart van de bussen op de streeklijnen, in Kortrijk is dat de helft. ’s Ochtends vroeg was nog geen enkele kusttram uitgereden.

Strooidiensten zijn uitgereden

Het verkeer kent weinig tot geen problemen tot nog toe. De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn in de nacht van zondag op maandag normaal uitgereden, ondanks de algemene staking. Woordvoerder Jo Lieben verwacht dat daarom ook de rest van de dag, wanneer sneeuw verwacht wordt, normaal zal kunnen gestrooid worden.

Het AWV strooide sinds zondag 22.00 uur preventief 600 ton zout op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Momenteel zijn de strooiacties beëindigd en staan de strooiers stand-by om eventueel bij te strooien.

Het Laatste Nieuws berichtte dat het niet zeker is dat alle strooidiensten in de loop van de dag zullen kunnen uitrijden door de algemene staking. We hebben geen zicht of onze onderaannemers allemaal zullen uitrijden, zei Lieben in de krant.

Lieben zegt nu toch geen moeilijkheden te verwachten. "Alle strooidiensten die vannacht moesten uitrijden, zijn uitgereden", zegt Lieben. "Gezien er deze nacht geen problemen waren, verwacht ik dat er de rest van de dag ook geen zullen zijn."

Het AWV, Verkeerscentrum Vlaanderen en de federale wegpolitie vragen weggebruikers wel om hun rijstijl aan te passen aan de weersomstandigheden. De toestand op de Vlaamse gewest- en snelwegen zou maandagochtend evenwel normaal zijn.

In totaal strooide het AWV al 6.698 ton zout deze winter.

Post bedeelt 84 procent van postrondes

Bij bpost is 84 procent van de postrondes uitgevoerd en is 97 procent van de kranten besteld. Dat zegt een woordvoerder van het postbedrijf. Regionaal zijn er verschillen.

In Wallonië liggen de postsorteercentra van Charleroi en Luik lam. Er zal bijgevolg geen post worden bedeeld in Henegouwen, Luik, Namen en Luxemburg. De
sorteercentra in Brussel, Antwerpen en Gent werkten wel normaal, aldus een woordvoerder van bpost.

In de postsorteercentra in Vlaanderen en Brussel waren er wel werknemers die staakten, maar niet in die mate dat de werking werd verstoord. Zo waren er in het postsorteercentrum van Antwerpen 7 procent stakers, aldus een woordvoerder van bpost.

Antwerpse havenarbeiders niet aan het werk

In de Antwerpse haven zijn de havenarbeiders niet aan het werk. Dat zeggen Marc Loridan en Bruno Verlaeckt van het ABVV. De grote terminals in de haven liggen plat, aldus de vakbondsmannen. Loridan verwacht dat dat de hele dag zo zal zijn.

"Alle grote terminals liggen plat", zegt Loridan. "Voor een aantal poorten staan symbolisch piketten, maar we hebben nog geen enkele havenarbeider gezien die aan het werk is."

Geen werkwilligen tegenhouden

Vakbondsman Verlaeckt verwacht dat meer dan de helft van de werknemers staakt, al wordt in de meeste bedrijven wel gewerkt met een veiligheidsbezetting.
Hij zegt ook dat het "niet de bedoeling is wegen af te sluiten" en dat dat op dit moment ook niet het geval is. "We proberen mensen alleen te overtuigen met woorden, niet met daden", zegt Verlaeckt, die verwijst naar de piketten. Daar zouden geen werkwilligen worden tegengehouden.

Volgens de vakbondsman zijn er heel wat stakers en zijn er ook weinig onderaannemers aan de slag. Hij wijst er wel op dat op heel wat bedrijven een minimumbezetting aanwezig is om de veiligheid te garanderen. Er staan onder meer piketten bij Evonik Degussa, Bayer Lanxess, Monsanto, Solvay en Exxon Mobil. Bij BASF zou volgens Verlaeckt wel door een groot deel van het personeel gewerkt worden.

Nog volgens het ABVV is er onder meer geen activiteit bij de containerterminals aan het Deurganckdok, bij de MSC Home Terminal aan het Delwaidedok, bij andere containerterminals van PSA en DP World, en bij stukgoedterminals.

Haven Gent platgelegd

In Gent zijn de Skaldenstraat en de Henri Farmanstraat, twee belangrijke toegangsassen tot het havengebied, geblokkeerd. Dat zeggen verschillende bronnen.
"Aan de belangrijkste toegang, de Skaldenstraat, blokkeren een twintigtal vakbondsmensen met nadars de toegang", aldus Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van VOKA Oost-Vlaanderen, die zich ter plaatse van de situatie vergewiste.

"Ook op andere plaatsen zag ik vrachtwagens stilstaan. Mensen kunnen te voet door, maar voertuigen worden tegengehouden." Volgens de scheepvaartpolitie is ook de Henri Farmanstraat afgesloten, waardoor zowel op rechter- als linkeroever geen verkeer mogelijk
is.

Daniël Termont: 'Ik zal de politie geen opdracht geven om stakersposten te breken'

Geert Moerman vroeg de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) al om de wegen vrij te maken. "Als burgemeester doe ik dat niet, " reageert Termont aan Belga. "Ik zal de politie geen opdracht geven om stakersposten te breken. Er zijn rechtsregels in dit land. Ik heb meneer Moerman laten weten dat de politie maar kan optreden als de rechter dat afdwingt."

Termont geeft nog mee dat in Gent met de politie werd afgesproken dat stakersposten op de openbare weg maar gebroken worden, als de
veiligheid van mensen in gevaar gebracht wordt. "En dus niet om economische redenen."

Haven Zeebrugge ligt stil

In de haven van Zeebrugge zal er zo goed als geen activiteit zijn. De havenarbeiders hebben om 6 uur het werk neergelegd, waardoor schepen niet geladen of gelost zullen worden. De vakbonden in Zeebrugge hebben de havenarbeiders opgeroepen het werk neer te leggen voor de hele dag, wat goed opgevolgd werd. Sinds 6 uur maandagmorgen wordt er gestaakt.

De havenarbeiders menen meerdere redenen te hebben om te staken. Zo zal Europa voor de derde maal hun statuut aanvallen en wil de regering het stelsel van de havenarbeid moderniseren. Verder verlopen de cao-onderhandelingen voor de zeehavens moeizaam met volgens de bonden onvoldoende resultaten op het vlak van koopkracht, bestaanszekerheid en eindeloopbaanproblematiek.

Luchtverkeer

Op de vluchthaven van Zaventem zijn een vijftal vluchten afgelast, ook al is het er relatief rustig, dat meldt woordvoerder Jan Van der Cruysse. Bij de bagageafhandeling en beveiliging staken mensen, maar de hinder blijft beperkt.

Reizigers kunnen behalve door de stakingsacties ook hinder ondervinden van mogelijke sneeuwval. Door de negatieve temperaturen moeten de vliegtuigen ook ontijzeld worden.

De luchthaven roept reizigers dan ook op om hun vluchtinfo in de gaten te blijven houden en zeker niet naar de luchthaven af te zakken als hun vlucht afgelast is.

Omdat door de staking het openbaar vervoer verstoord is, vertrekken reizigers best ook ruimschoots op tijd naar de luchthaven.

Luchtvaartmaatschappij Jetairfly, de huiscarrier van touroperator Jetair, legt bussen in naar de luchthavens van Maastricht en Keulen. Reizigers kunnen van daaruit hun vliegtuig nemen. In totaal zal Jetairfly tijdens de staking 24 vluchten voor 3.500 reizigers uitvoeren.

Maandag tussen 03.00 en 04.00 uur vervoerde Jetairfly al 800 passagiers naar Maastricht en Keulen. Vanaf 06.00 uur vertrekken nog eens 250 reizigers naar Maastricht, om van daaruit naar de Caraïben te vliegen. Ook terugkerende reizigers worden via Maastricht en Keulen teruggebracht naar hun luchthaven van vertrek.

Ziekenhuizen en scholen

In ziekenhuizen wordt vaak de zondagsdienst gedraaid en ook veel schoolpoorten blijven dicht. (Belga/SD)

bron: knack.be

Ik denk dat ik voor velen spreek als ik zeg dat ik niet blij ben met de staking. Het is steeds weer een chaos, rommeltje waardoor niet de politieke top wordt geraakt, maar wij, de gewone mens.
Ik vind dat er vandaag de dag misschien net iets te nonchalant wordt omgesprongen met het stakingsrecht. Velen zijn zelfs niet gefocust op de eigenlijke reden, maar zien enkel een verlengd weekend. Staking is nu eenmaal een verworven recht, maar het is het dan ook te veel gevraagd dit recht serieus te nemen? Het is geen abnormaal beeld meer dat we mannetjes in groene en rode plastiek zakken laveloos op straat aantreffen. Het lijkt almaar meer een zuipfestijn te worden. Dat kan niet de bedoeling zijn.
Wat de reden van de staking betreft, iedereen moet inboeten. Dat is nu eenmaal onoverkomelijk geworden in een maatschappij waar vergrijzing dreigt te triomferen. Doch ben ik ten stelligste niet akkoord dat het allemaal van de kap van de middenklasse moet geplukt worden. Het is misschien wel de makkelijkste oplossing, maar niet de juiste. Als België pretendeert een land te zijn waar men voor elkaar zorgt, moet dat langs 2 kanten komen. De hogere middenklasse en hogere sociale klasse wordt te weinig aangerekend.
Je kan als tegenargument aankomen met het feit dat leasewagens een serieuze duit zullen gaan kosten, maar we weten allemaal dat de hoge piefen dit gewoon doorrekenen aan het bedrijf.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:59.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.