#1
|
|||
|
|||
Buitenshuis eten maakt ons dik
Buitenshuis eten maakt ons dik
Overal ter wereld, ook in ontwikkelingslanden, eten mensen steeds vaker buitenshuis. Daar hangen echter heel wat gezondheidsrisico's aan vast, concluderen onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen. Wie buitenshuis eet en drinkt, heeft immers een goede kans dat hij meer calorieën en vet naar binnen krijgt, en minder vitamine C, ijzer en calcium. Met "buitenshuis eten" wordt lang niet enkel een restaurantbezoek bedoeld. Broodjeszaken, frietkramen, school- of bedrijfsrestaurants of ergens langs de weg: door het stijgende aantal tweeverdieners is er steeds minder tijd om te koken. De verstedelijking maakt andere opties bovendien makkelijker toegankelijk. Daar is gezondheid echter geen prioriteit. Wetenschappers van het ITG namen zowat 7.000 studies onder de loep, waarvan er slechts 29 bruikbaar waren. Daaruit bleek dat vooral jongeren vaak buitenshuis eten - in sommige landen tot de helft van hun maaltijden. Het lijkt er bovendien op dat zij die eetgewoonten zullen behouden naarmate ze ouder worden. In de meeste studies bleek buitenshuis genuttigd voedsel vetter en zouter dan thuis. Het bevatte minder vitamine A, vitamine C, vezels en calcium. In Europa wordt het ook nog eens geassocieerd met meer snoepen. Slecht voor de lijn dus, en bovendien gaven ondervraagden aan dat het zich aan een dieet houden bemoeilijkt wordt door buitenshuis te eten. De onderzoekers van het ITG formuleren hun bevindingen in het vakblad Obesity Reviews. Ze beoordelen er ook mogelijke oplossingen zoals vettaksen en aangepaste menu's in bedrijfs- en studentenrestaurants. Bron: De stadaart: 24/11/2011 http://destandaard.be/artikel/detai...DMF20111123_131 Eigen Mening: Ik zelf kook heel graag, hoewel dit niet elke dag gebeurt. 1 of 2 keer in de week halen ook wij ons eten buitenhuis. Het gemakkelijk, snel en bijna even lekker. Als je een friet gaan halen, besef weet je, dat je ongezonder eet. Maar als je nu wok gaat halen, besef je dit niet zo snel. Je bedenkt, dat dit met groentjes is en denk dus dat het gezonder is dan frietjes. Ik heb in mijn 6de jaar een studie gedaan, of afhaal eten even gezond is al gemaakt eten. Het antwoord daar op was simpel. Het is absoluut niet gezoner. In afhaal restaurant, worden zelden verse groenten gebreurd. Ook worden er meer vetten gebruikt om het voedsel smakelijker te maken. Ik verschiet er dus niet van dat men klaagt dat de bevolking zwaarder word, als je bijna elke dag naar een afhaal restaurant gaat. Ik zeg niet dat het niet mag, je moet gewoon zien dat het niet elke dag gebeurt. |