actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 25th October 2011, 07:33
Carine.Smets Carine.Smets is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Zandhoven
Posts: 164
Studenten krijgen hulp om te stoppen met roken.

BRUSSEL - Na werklozen krijgen ook jongeren tussen 18 en 24 jaar binnenkort gratis begeleiding bij het afzweren van de sigaret.

Studerende jongeren tussen 18 en 24 jaar zijn de volgende doelgroep van het Tabaksontwenningscentrum van de Vrienden van het Instituut Bordet. ‘Het studentenproject wordt nog dit jaar opgestart', kondigt psychologe-tabacologe Hilde Vandecasteele aan. Zij legt de eerste contacten met hogescholen en universiteiten.

De begeleiding duurt zeven maanden en gebeurt in groepsessies. Gesprekken en medische hulpmiddelen (nicotinevervangers) worden ingezet.

Het Bordet-centrum past deze werkwijze sinds 2009 toe bij werkzoekenden. Voor een derde reeks heeft het centrum zonet een oproep aan geďnteresseerden gelanceerd.

De resultaten zijn behoorlijk. Bij de eerste lichting van 2009 lag het percentage deelnemers dat stopte na drie maanden op 49 procent, na een jaar op 37 procent. De lichting van 2010 deed het iets minder (38 procent na drie maanden). Het eindresultaat is nog niet bekend. Er werden in die groepen meer psychische problemen vastgesteld.

Het verbeteren van de gezondheid blijkt de eerste beweegreden om deel te nemen. Op de tweede plaats staat het rookverbod in cafés en restaurants. Dan volgt de prijs. De sessies duren dertien maanden. ‘Het is belangrijk dat je alle seizoenen, alle feestdagen en vakanties meemaakt', aldus Vandecasteele.

‘In gesprekken leren zij van elkaar. Die groepsdynamiek werkt beter dan waarschuwen voor de gevaren van het roken'.

Werklozen roken meer dan gemiddeld. In 2009 was 32 procent van de Belgen een dagelijkse roker. Bij de werklozen liep dat op tot 55 procent (mannen) of 46 procent (vrouwen).

De projecten hebben de steun van de fod Volksgezondheid en worden betaald met geld uit het Fonds ter Bestrijding van de Verslavingen. Zo'n begeleiding kost 650 euro per persoon.


De Standaard, dinsdag 25 oktober 2011


Ik vind dit een heel goed initiatief en ik denk dat dit ook uitgebreid kan worden naar een jongere doelgroep. Want tegenwoordig beginnen de jongeren alsmaar vroeger naar een sigaret te grijpen en denken niet aan de gevolgen op latere leeftijd. Alleen vind ik het jammer dat zulke projecten telkens zoveel geld moeten kosten.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 05:37.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.