actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Global Warming
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 22nd May 2011, 22:52
nathalie.geyzen nathalie.geyzen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Nijlen
Posts: 57
eerste tekenen van herstel ozongat

eerste tekenen van herstel ozongat

BRUSSEL - Wetenschappers hebben voor het eerst kunnen aantonen dat het gat in de ozonlaag boven Antarctica kleiner wordt. Er is al 15 procent meer ozon dan eind jaren 1990.
Tweeëntwintig jaar nadat het Montréal-protocol het gebruik van cfk's en andere stoffen die de ozonlaag aantasten aan banden hebben gelegd, hebben Australische wetenschappers voor het eerst een herstel van het ozongat boven de zuidpool kunnen vaststellen.

Het was al langer bekend dat de concentratie cfk's in de atmosfeer sterk gedaald is sinds de jaren 1980, en theoretische modellen wezen op herstel. Maar het was niet eerder mogelijk om dat ook in de praktijk vast te stellen.

Het gat in de ozonlaag, dat zich jaarlijks in de lente boven Antarctica vormt, verschilt immers sterk in grootte van jaar tot jaar. Dat maakt het moeilijk om evoluties ervan vast te stellen.

Een team onder leiding van Murry Salby, van de Macquarie University in Sydney, ontdekte de oorzaak van de schommelingen en filterde die uit de resultaten. Het gaat om veranderingen in weerpatronen op grote hoogte. Als die sterk aanwezig zijn in de winter, wordt het ozongat automatisch groter in de lente. De ozonarme lucht wordt na de lente verspreid over het zuidelijk halfrond. Door die ontdekking kan men al in de winter voorspellen of er daar een verhoogd risico voor uv-straling zal zijn (ultraviolette of uv-straling wordt tegengehouden door ozon).

Uit het onderzoek, dat in Geophysical Research Letters verscheen, blijkt dat de gemiddelde ozonconcentraties in de Antarctische lente al met 15 procent zijn toegenomen sinds eind jaren 1990. Volgens theoretische modellen zou het gat tegen 2050 helemaal dicht moeten zijn.

Er is echter nog maar weinig geweten over de invloed van de klimaatverandering op het ozongat (en de invloed van het ozongat op de klimaatverandering).

BRON: De Standaard Online (19-05-2011)

mijn mening:

Toch goed nieuws dat men kan aantonen dat het gat weer begint te dichten. Alleen spijtig dat het wat voorspoedig is. Aangezien de invloed van de klimaatverandering op het ozongat nog niet in het onderzoek is opgenomen, kan de voorspelling er evengoed mijlenver naast zitten. Als de kracht van de klimaatverandering even groot is als de kracht van het stijgende aantal ozon, blijft het gat even groot. Is de invloed van het klimaat echter groter, zal het gat nog steeds groter worden. Natuurlijk kan ik niet ontkennen dat het al erg positief is dat het ozongat blijkt te dichten. Toch zou ik liever resultaten zien nadat men de klimaatverandering ook opgenomen heeft in de berekening. Even bekijken wat de resultaten dan zeggen (waarschijnlijk niet 2050 maar later).
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:33.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.