actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 6th February 2011, 18:53
Gianni.Claes Gianni.Claes is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Geel
Posts: 60
Vlaanderen lokt steeds meer Nederlandse studenten

Vlaanderen lokt steeds meer Nederlandse studenten

BRUSSEL/LEUVEN/ANTWERPEN - Steeds meer Nederlandse studenten willen in Vlaanderen studeren. Dat staat op de site van de Nederlandse krant De Volkskrant. In Nederland worden, door besparingen van de regering Rutte, de studiekosten vanaf september waarschijnlijk een pak hoger. Studeren in Vlaanderen is daardoor een aantrekkelijk alternatief geworden.
Als de plannen van het kabinet Rutte doorgaan, ontvangen masterstudenten vanaf september geen studiefinanciering meer, schrijft De Volkskrant. Het kabinet wil daarnaast studenten financieel straffen als ze langer dan normaal over hun studie doen. Het collegegeld kan daardoor voor deze groep oplopen tot 5.000 euro per jaar per student.

In Vlaanderen daarentegen is de studiekost relatief laag: alle studenten uit de Europese Unie betalen een collegebijdrage van 570 euro per jaar.

Brussel: 'Nu al vijf procent Nederlandse studenten'

Verschillende Vlaamse universiteiten zien het aantal Nederlandse studenten dan ook de hoogte ingaan. 'Op de masterbeurs in Utrecht kregen we heel wat aanvragen van studenten die een studie in Nederland binnenkort niet meer kunnen betalen', zegt Tim Peeters, diensthoofd studenten en alumnirelaties van de Vrije Universiteit Brussel. 'Nu al komt 5 procent van onze studenten uit Nederland. We bereiden ons voor op nog meer aanmeldingen.'

Leuven: 'Aantal Nederlandse studenten neemt al jaren toe'

Ludo Melis, vicerector onderwijsbeleid van de Katholieke Universiteit Leuven: 'Het aantal studenten uit Nederland neemt al jaren toe.' De universiteit werft actief buiten de grenzen.

Antwerpen: 'Tweederangsstudenten komen naar België'

Een woordvoerder van de Universiteit Antwerpen laat weten dat niet actief in Nederland zal worden geworven, mede uit vrees zogenoemde langstudeerders te trekken. 'Ik kan natuurlijk niet generaliseren, maar het gevoel heerst soms een beetje dat de tweederangsstudenten naar België komen'.

Bron

Eigen Mening: Dit was te verwachten na die gigantische kostenverhoging voor de Nederlandse studenten. In principe heb ik er niets tegen dat zoveel van hen naar onze universiteiten komen, in tegendeel zelfs. Dit kan goed zijn, enerzijds omwille van de culturele uitwisseling, en anderzijds zou het aanzien van onze universiteiten daardoor kunnen verhogen (want universiteiten die zoveel buitenlandse studenten aantrekken, die kunnen toch niet anders dan goed zijn?). Maar, zoals de woordvoerder van de UA al vermeld heeft, bestaat de kans dat een deel van deze studenten 'langstudeerders' zijn. Het is te vroeg om daarover een oordeel te vellen, maar hopelijk zal dit niet het geval zijn.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 08:47.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.