actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 23rd November 2010, 00:09
nic.andriessen nic.andriessen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Ravels
Posts: 331
Ierse regering ligt onder vuur in eigen land

Het financiële hulppakket van de Europese Unie en het IMF aan Ierland wordt internationaal positief onthaald, maar in eigen land krijgt de Ierse regering de volle laag voor de "capitulatie" van het land. Overigens zal ook België bijdragen aan het reddingsplan.

Na het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel is Ierland in zware financiële problemen terechtgekomen. De regering moest ingrijpen om de banken van het faillissement te redden en heeft daardoor een enorme schuld opgebouwd. Het tekort op de begroting zal dit jaar meer dan 30 procent bedragen. De internationale financiële markten en de beurzen raakten nerveus en vanuit Europa groeide de vrees dat de crisis de hele eurozone zou aantasten.

De Europese Unie en het IMF boden Ierland daarom financiële hulp aan en ondanks de weigerachtige houding van de Ierse regering heeft die gisteren dan toch dat hulppakket aanvaard. Het zou gaan om 80 tot 90 miljard euro die het land moeten helpen de banksector te hervormen en de crisis door te komen. Ook Groot-Brittannië wil het land 8 miljard euro extra lenen.

Capitulatie

De beslissing van de regering om de hulp te aanvaarden, stuit op zware kritiek in de Ierse pers. "Na twee maanden van flagrante leugens, gaat de regering bedelen in Brussel. Het is het beleid van die regering dat tot het faillissement van het land leidde", schrijft de Irish Sun.

De Irish Daily Mail hekelt een "capitulatie zonder voorgaande" en stelt dat de regering een einde gemaakt heeft aan "90 jaar onafhankelijkheid" en de "witte vlag heeft gehesen".

De Irish Times roept op tot het ontslag van de regering en volgens de Irish Independent toont de aanwezigheid van de EU en het IMF het mislukken aan van het beheer van onze eigen zaken.

"Niet failliet"

De Ierse regering verdedigt het aanvaarden van de buitenlandse steun. "We zijn niet failliet", zei minister van Financiën Brian Lenihan (foto links) op de radio. "We stappen niet naar het IMF in een positie van faillissement. We gaan niet naar het IMF zonder reserves." De buitenlandse hulp wil hij alleen gebruiken als het echt niet anders meer kan.

Lenihan verzekerde ook dat de EU en het IMF de financiën van het land niet zullen controleren. "Het klopt dat we een jaarlijkse evaluatie aanvaard hebben" van het reddingsplan, maar "ik ben er zeker van dat de volgende begroting de onze zal zijn".

Die begroting zal woensdag worden voorgesteld door de regering en zal 14 miljard euro besparingen omvatten. Lenihan stelt ook een hervorming van de banken in het vooruitzicht. Die zullen kleiner moeten worden, samensmelten of verkocht worden. Alhoewel de details en voorwaarden voor het hulpplan nog geregeld moeten worden, reageren de financiële markten positief. De Europese beurzen gaan licht omhoog en ook de waarde van de euro ten opzichte van de dollar is gestegen. De Ierse langetermijnrente is gedaald tot ruim 7 procent.

België biedt een lening aan


Ook België draagt bij aan het reddingsplan voor Ierland. Dat heeft ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR) gezegd. België is bereid om de Ieren ongeveer 1 miljard euro te lenen. Het is een lening waarop intrest moet worden betaald, preciseert Reynders, en ze zal ons land dus geld opbrengen.

"Naar het einde van het proces gaan we naar een terugbetaling. Er is dus geen verlies voor de Belgische belastingbetaler, integendeel", zegt Reynders.

Bron: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieu...Ierland_maandag

Mijn motivatie:
Ik vind dit nieuws omdat dit ons 'onrechtstreeks' ook wel aangaat. Het is al voor de tweede keer in een jaar tijd dat een Europees land (met zware begrotingsproblemen) hulp aanvraagt aan het IMF en het EU-noodfonds. Als ik mij niet vergis, heeft België een dringende nood aan besparingen van zo'n 25 miljard euro. Men heeft de angst dat sinds de Griekse crisis de eerste steen van de domino's gevallen is. Ik heb schrik dat ook ons land (als er niet snel iets gedaan wordt) ten prooi valt en in zeer slechte papieren komt. Ik vind het dan ook 'moeilijk' dat ons land meebetaalt, terwijl we het zelf ook niet gemakkelijk hebben. Ook denk ik dat het in een heel aantal Europese landen een bittere pil om slikken wordt, maar besparingen hangen ons nu eenmaal boven het hoofd als wij, onze kinderen, kleinkinderen, ... het nog steeds even goed willen hebben als wij nu al jaren gehad hebben.

Laatst aangepast door nic.andriessen : 23rd November 2010 om 00:17.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 10:32.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.