#1
|
|||
|
|||
Rookverbod op de helling
'Het Grondwettelijk Hof zal het rookverbod in de horeca zo goed als zeker vernietigen'. Dat zegt de Hugo Coveliers, die het verbod aanvecht, in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.
Coveliers verwijst daarvoor naar een recent arrest, waarin datzelfde Hof het rookverbod niet had willen schorsen. 'Het Hof schrijft in dat arrest dat de hoofdbedoeling van het rookverbod is: de gezondheid van niet-rokers en van horecapersoneel beschermen. Als dat de reden van de wet is, dan is de indeling van de horecagelegenheden op grond van de aard van de etenswaren die er geserveerd worden, niet zinvol, zo zegt het Hof', aldus Coveliers. Het rookverbod geldt niet in zaken waar voorverpakte levensmiddelen die minstens drie maanden goed blijven, verkocht worden. 'Het Hof maakt nu duidelijk dat voorverpakte chips niets veranderen aan de gezondheidsrisico's van het personeel of de niet-rokende klanten en dat de reden waarom de horeca in twee groepen wordt verdeeld niet pertinent en dus discriminerend is', stelt de senator. Het Grondwettelijk Hof heeft het rookverbod desondanks niet geschorst omdat de indieners niet konden bewijzen dat ze een onmiddellijk nadeel leden dat moeilijk kon worden hersteld. Maar het vond de reden van hun verzoek wel ernstig. Daardoor is een vernietiging heel waarschijnlijk. bron: destandaard.be Ik begrijp waarom de horeca deze maatregel discrimenerd vind maar deze schorsen vind ik geen goed idee. Maak er dan een algemeen rookverbod van. Maar dan wordt het op het eerste zicht een zeer gecompliceerde zaak. Over "de gezelligheid van een sigaretje bij je pintje" ga ik het niet hebben. Het gaat om de gezondheid van je medemensen. Ik denk uw gezellig avondje voor gaat op de gezondheid van anderen. Je kan zeggen dat ze dan maar ergens anders naartoe moeten gaan. Maar hebben zij niet evenveel recht op een gezellig avondje? Moet dit niet kunnen in een gezonde omgeving? Daarbij zou een algemeen rookverbod ook bijdragen aan de gezondheid van rokers. Zeker van jongeren die nog maar net of niet roken. Vaak beginnen zo door groepsdruk. Wanneer er op café niet meer gerookt wordt, zal voor hen die aantrekkingskracht veel kleiner worden. Maar waar ik wel oren naar heb zijn de gevolgen voor de horeca. Binnen mijn eigen kennissenkring merk ik dat deze gevolgen best meevallen. We gaan geregeld naar plaatsen waar niet gerookt mag worden ondanks dat meer dan de helft toch rookt. Maar zij vinden het niet erg om buiten te gaan roken. |