actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 19th March 2010, 17:02
Eva Thijs Eva Thijs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Gierle
Posts: 423
Hoog spel om euro

BRUSSEL - Als er volgende week geen Europees akkoord komt over een Grieks reddingsplan trekken we naar het IMF, zo dreigt Griekenland. Ga maar, reageert Duitsland.
Van onze redactrice

De Griekse premier Jorgos Papandreou heeft de Europese lidstaten tijdens een bezoek aan Brussel een ultimatum gesteld. Op de Europese lentetop eind volgende week moet er duidelijkheid zijn over een Europees reddingsplan, anders trekt hij naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Het is niet de eerste keer dat Papandreou de IMF-kaart trekt om de druk op Europa te verhogen. Maar hij prikt nu wel een datum.

Meteen reageerde Duitsland, dat een Europese oplossing al weken blokkeert, dat Griekenland dan maar naar het IMF moet gaan. Daarmee maakt Berlijn een bocht van 180 graden, want eerder klonken de anti-IMF-stemmen in het land luider.

Woensdagavond vielen er ook al harde woorden toen bondskanselier Angela Merkel verklaarde dat het mogelijk moet zijn om landen uit de eurozone te zetten als dat nodig is. Ze oogstte er heel wat boze reacties mee. Blufpoker of niet, het wordt met de dag duidelijker hoe moeilijk de politieke patstelling is.

Begin deze week legden de ministers van Financiën van de eurozone nog een rookgordijn. 'We zijn klaar om in te grijpen als het nodig is, de technische aspecten zijn uitgetekend', verklaarde de Luxemburgse voorzitter Jean-Claude Juncker nog. Het bleken niet meer dan praatjes om de markten te sussen, want een politiek akkoord was en is er nog steeds niet.

Merkel blijft vasthouden aan een luid 'nein'. Griekenland steunen ligt moeilijk om een heleboel redenen. Om te beginnen wil het land actie zien in Athene voor het zijn geldbeugel opentrekt. Het gros van de Duitse bevolking ziet het bovendien niet zitten om Athene te steunen. Daarnaast wordt het ook een huzarenstukje om de hulp te verenigen met de Duitse grondwet.

Veel economen vinden een tussenkomst van het IMF al langer een goed idee, maar politiek ligt het erg gevoelig. Vooral voor Frankrijk kan er geen sprake van zijn. Toch brokkelt de weerstand af. In Nederland en Italië bijvoorbeeld. Het blijft wel zo dat Griekenland nog altijd niet om steun heeft gevraagd. Papandreou herhaalde gisteren in het Europees Parlement dat hij momenteel van niemand geld wil. Maar de tijd begint te dringen want binnenkort moet het land zo'n 20 miljard euro schulden zien te herfinancieren.

Begin februari werd het eerste grote optreden van de permanente voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, nog gegijzeld door de Griekse kwestie. Eind volgende week zit hij zijn eerste Europese Raad voor.

Op de officiële agenda staan dezelfde twee punten als tijdens de informele top van februari: de klimaatonderhandelingen en Europa 2020, de economische strategie die de welvaart van elke Europeaan in de toekomst moet garanderen. Belangrijk dus, maar ook nu dreigt Griekenland een schaduw over de lentetop te werpen. Herman Van Rompuy zal niet erg happig zijn om het thema tijdens de tweedaagse te behandelen. Bovendien lijkt een ontknoping tegen eind volgende week nauwelijks haalbaar.

Datum: 19/03/2010
Bron: De Standaard

Eigen mening:
Griekenland moet financiële steun krijgen vind ik. Voor Haïti heeft ons land zoveel geld kunnen inzamelen. Griekenland moet ook geholpen worden, zij zijn ook in nood. Natuurlijk is deze situatie helemaal anders, Griekenland is niet verwoest door een aardbeving. Maar waar is onze solidariteit? Wanneer onze economie zou crashen, zouden wij financiële steun ook waarderen. Dat er gedreigd wordt om Griekenland uit de eurozone te zetten, vind ik heel zwak. Er zijn nog landen, waaronder België, die een staatsschuld hebben. Een renteloze lening zou voor het land al een grote hulp zijn. Het mag niet uitlopen tot een egoïstisch complot, de Europese unie moet haar leden helpen in nood.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:19.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.