|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
||||
|
||||
Een pint bier zal 18 euro kosten over twintig jaar
"Een pint bier zal 18 euro kosten over twintig jaar"
De opwarming van ons klimaat is voor velen nog een ver van mijn bed show, de prijs van het bier is dat niet. Ray Hammond, professor aan de University of Oxfords Institute for the Future of Humanity heeft een studie gemaakt waarin hij berekent wat een aantal essentiële producten gaan kosten in 2030 als er niks wordt gedaan om de uitstoot van broeikasgassen terug te drijven. Hammond gebruikt voor zijn berekening de voorspellingen van het Klimaatpanel van de VN, cijfers van de Wereldbank en projecties van de International Food Policy Research Institute. Het resultaat toont aan dat zelfs landen die misschien niet af te rekenen krijgen met de meest extreme gevolgen van de opwarming van de aarde, toch onrechtstreeks de gevolgen zullen dragen. Pint bier: maal negen Een pint bier, die nu 2 euro kost, zal in 2030 18 euro kosten. Bij gewone inflatie, zonder opwarming dus, zou die pint dan 4,50 euro gaan kosten. Voor een pak koekjes (zonder chocolade) dat nu 1,80 euro kost, betalen we in 2030 16 euro in plaats van 3,50 euro bij een gewone inflatie. Pakje boter Zonder bier kunnen we desnoods wel, het zal allemaal wat minder plezant zijn, maar kom. Ook koekjes kunnen we nog laten. Maar het echt slechte nieuws schuilt dan in het levensnoodzakelijke dagelijkse 'stapelvoedsel'. De prijs van olie of vetstof om te bakken bijvoorbeeld gaat vernegenvoudigen. Of: een pakje boter dat nu 1 euro kost, zal 9 euro kosten. De prijs van een kilo rijst zou vertienvoudigen. Brood en pasta wordt acht à negen keer duurder. Ontbijtgranen vertienvoudigen in prijs. Honger in Europa Die perspectieven doen Hammond vrezen dat er ook in onze contreien weer honger zal worden geleden over twintig jaar. Eerder berekenden economen al voor het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences dat als er niks wordt gedaan aan de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2, wereldwijd de productie van groenten en andere belangrijke gewassen deze eeuw met 63 tot 82 procent daalt. Waarom minder gewassen? Het probleem is niet zozeer dat de gemiddelde temperatuur 2 graden warmer zal zijn op aarde tegen dan, wel het patroon waarin die opwarming zich manifesteert. Zo nemen het aantal hittegolven en zware stormen bijvoorbeeld toe. Stormen verwoesten oogsten, de hittegolven zijn nefast voor de natuurlijke temperatuurdrempel die de meeste gewassen hebben en die de productiviteit bepaalt. Zo neemt de opbrengst van bijvoorbeeld maïs flink af als het langere tijd warmer dan 29 graden is overdag. Zelfs in het beste scenario zullen we wereldwijd op zoek moeten naar nieuwe gewassen volgens de economen. Want ook in het meest rooskleurige emissiescenario, waarbij de mondiale uitstoot in 2050 nog maar half zo hoog is als nu, zal de productie van gewassen dalen met 30 tot 46 procent. Geen afkoeling Uit een analyse van temperaturen wereldwijd door onafhankelijke statistici blijkt dat de aarde nog altijd opwarmt en niet afkoelt zoals sommige sceptici van de opwarming van de aarde denken. De analyse werd op verzoek van Associated Press uitgevoerd. Statistici konden geen aanwijzingen vinden dat de aarde afkoelt. Uit gegevens van de Amerikaanse regering zou blijken dat dit decennium, dat in december afloopt, het warmste is in de 130 jaar dat dit soort gegevens worden bijgehouden. (mvl) 29/10/09 15u31 Gevonden op het internet op 29/10/2009: http://www.hln.be/hln/nl/5096/Kopen...ntig-jaar.dhtml Mijn mening: De opwarming van de aarde is een zeer groot probleem waar snel iets aan gedaan moet worden. Natuurlijk zijn er in de geschiedenis van de aarde altijd warme en koude periodes geweest en zijn we nu weer op weg naar een warme periode, maar de mens maakt deze periode warmer dan dat ze op een natuurlijke wijze zou zijn. Daarom moet er dringend iets gedaan worden aan het levenspatroon van de mens. Zoals het artikel zelf zegt is de opwarming van de aarde een ver van je bed show, dit komt misschien omdat niet iedereen op de hoogte is van de impact van het probleem. Er zijn wel oplossingen zoals het kyoto-protocol, maar dit zijn oplossingen op zeer hoge niveau's en de meerderheid van de mensen weten zelfs niet wat het kyoto-protocol betekent. Ze zouden de opwarming van de aarde en de daarbijhorende problemen in het onderwijs moeten integregen en ze zouden er infosessie's op het werk over moeten geven. Alleen zo geraakt deze toch wel moeilijke problematiek bij de gewone mens en zo kan iedereen zijn steentje bijdragen. |