actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > NASLAG > Instellingen > Nationaal
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 1st April 2009, 02:07
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Samenvallende verkiezingen komen bijna nergens voor

Samenvallende verkiezingen komen bijna nergens voor


BRUSSEL - Geen enkele federale staat, behalve de VS, laat federale en deelstaatverkiezingen samenvallen, leert een rapport van Vives.



In België zijn er politici die pleiten voor het samenvallen van federale en deelstaatverkiezingen. In geen enkele Europese federale staat komt dat voor, zeggen Elodie Fabre en Bart Maddens. Ze maakten een rapport daarover voor Vives, het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving (KU Leuven).

Het gebeurt alleen 'par accident'. In Duitsland bijvoorbeeld, in Mecklenburg-Vorpommern in 1998 en 2004. In Spanje vallen ze samen in 1 van de 17 deelstaten: Andalucia.

In Australië staat zelfs in de grondwet dat regionale verkiezingen met een maand moeten uitgesteld worden als ze dreigen samen te vallen met de federale verkiezingen.

In één van de tien onderzochte federale landen, is samenvallen wel de regel: in de Verenigde Staten van Amerika. Daar vallen in een aantal staten de deelstaat- en gouverneursverkiezingen samen met de presidentsverkiezingen en de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en voor de Senaat; voor andere deelstaten vallen ze samen met de mid term-verkiezingen voor Senaat en Huis van Afgevaardigden.

In veel federale landen vallen de verkiezingen voor de deelstaatparlementen niet op dezelfde dag. Dat gebeurt wel waar de centrale staat een grote invloed wil blijven uitoefenen. Naast België is Frankrijk de grote uitzondering: de regioverkiezingen hebben er allemaal dezelfde dag plaats. In het Verenigd Koninkrijk vallen alleen die van Schotland en Wales samen.

Het grote bezwaar van politici tegen aparte verkiezingsmomenten is dat er altijd wel ergens een campagne bezig is en dat ze dan voorrang moeten geven aan kortetermijndoelen.

Hét argument tegen samenvallende verkiezingen is dat de eigenheid van de regionale verkiezingen in het gedrang komt.

Het grote probleem in België is dat er geen federale partijen zijn en dat het dus altijd dezelfde deelstaatpartij-instanties zijn die de verkiezingen organiseren. Ze zetten altijd hun beste kiezerslokkers in. Die moeten dan van de ene naar de andere lijst hoppen zodat het publiek nooit weet wie waar actief is.


Blog DS, 01-04-2009 (Guy Tegenbos)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:59.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.