![]() |
|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
||||
|
||||
Vaker kanker door heel hete thee
Vaker kanker door heel hete thee
Rotterdam, 31 maart. Het drinken van hete thee geeft een flink verhoogde kans op slokdarmkanker. Bij heel hete thee is die kans zelfs acht keer zo hoog. Dat concluderen Britse onderzoekers in het British Medical Journal van afgelopen donderdag. Jaarlijks overlijden er wereldwijd een half miljoen mensen aan slokdarmkanker. In het Westen zijn alcohol en tabak belangrijke veroorzakers van deze ziekte, maar er zijn niet-Westerse bevolkingsgroepen die deze middelen niet gebruiken en waarin slokdarmkanker toch veel voorkomt. De Britten onderzochten zo’n bevolkingsgroep in Noord-Iran. Vergeleken met gezonde mensen waren er onder slokdarmkankerpatiënten in deze regio twee keer zoveel hete-theedrinkers (60-64 graden), en zelfs acht keer zoveel liefhebbers van zeer hete thee (meer dan 65 graden). De Iranezen dronken gemiddeld een liter thee per dag; van hen dronk 17 procent de thee bij 65-70 graden en 5 procent zelfs bij meer dan 70 graden. Het verband tussen slokdarmkanker en consumptie van hete dranken was al eerder gesuggereerd. In sommige streken met veel slokdarmkanker drinken mensen bijvoorbeeld gloeiend hete ‘maté’ of likeur. Men kon echter nooit uitsluiten dat schadelijke stoffen in deze dranken de boosdoener waren. Bovendien meldden eerdere studies nooit hoe heet de drank werkelijk was als mensen die aanmerkten als ‘heet’ of ‘zeer heet’. De Britse onderzoekers deden dat wel: ze vergeleken bij 50.000 Iranese theedrinkers het subjectieve oordeel met de werkelijke temperatuur van de thee. Hoe hete dranken precies slokdarmkanker veroorzaken, is nog onbekend. Mogelijk scheiden de geprikkelde slijmvliescellen schadelijke stikstofverbindingen af, of raakt de barrièrefunctie van deze cellen verstoord. NRC, 31-03-2009
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you down to their level and beat you with experience." (c)TB |