actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 14th August 2008, 18:00
Wouter's Avatar
Wouter Wouter is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: Tervuren
Posts: 923
Stuur een bericht via ICQ naar Wouter Stuur een bericht via MSN naar Wouter
De chip wordt vijftig

De computerchip bestaat dit jaar een halve eeuw. Het rechthoekige siliciumplaatje van slechts enkele vierkante centimeter groot zag het daglicht in 1958. In 1947 werd al een aanzet gegeven met de uitvinding van de transistor. Grote, logge en dure toestellen samengesteld uit een hele reeks draden, buizen en weerstanden konden vervangen worden door compactere modellen. In 1958 slaagde men er in om verschillende transistoren samen te brengen en te verbinden in een schijfje silicium. De eerste chip was geboren.

Micro-processor

De volgende jaren nam het vermogen en de rekenkracht van de chip voortdurend toe. Aan de basis daarvan lag de wet van Moore. Gordon Moore, mede-oprichter van hardwareproducent Intel, had voorspeld dat het aantal transistoren op een chip door de technologische vooruitgang om de twee jaar zou verdubbelen. Dankzij deze evolutie kon Intel in 1971 de eerste micro-processor op de markt brengen. Het ging om een chip die ingebouwd kon worden in een rekenmachine.

Steeds meer

Het aantal transistoren op een chip blijft toenemen, zonder dat het plaatje zelf groter wordt. De computerchip wordt steeds krachtiger en sneller en heeft bijgevolg een grote impact op de elektronische toestellen die vandaag op de markt zijn. Computers en gsm's worden kleiner en hebben steeds meer functies. Vandaag bestaan chips uit honderden miljoenen transistoren waardoor ze een enorme rekenkracht en geheugencapaciteit hebben.

Pacemakers

Computerchips hebben ook in de geneeskunde een belangrijke rol gespeeld en zullen dat in de toekomst nog meer doen. Pacemakers, inwendige insulinepompen, gehoor- en neuro-implantaten zorgen voor een betere behandeling van de patiënt en kunnen zelfs een leven redden. Onderzoekers ontwikkelen volop nieuwe systemen die betere diagnoses en aangepaste therapieën mogelijk maken door een continue opvolging van de gezondheidstoestand van de patiënt.

Zonnecellen

Ook op het gebied van ecologie is er een toekomst voor de chip. Door het toenemende energieverbruik en de impact ervan op het milieu is men voortdurend op zoek naar milieuvriendelijke energietechnologie. Innovatie speelt hier een centrale rol. Heel wat chipbedrijven investeren dezer dagen dan ook in 'cleantech'. Zo is de zonnecelindustrie in volle ontwikkeling. Zonnecellen zijn net zoals chips uit silicium gemaakt en kunnen op grote schaal energie opwekken.

(belga/bf)
11/08/08 19u07
http://www.hln.be/hln/nl/958/Multim...t-vijftig.dhtml
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 02:37.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.