actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th April 2008, 02:33
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Exclamation Grote porties zijn stiekeme dikmakers

Grote porties zijn stiekeme dikmakers - Large of kingsize is heel normaal in supermarkt of restaurant


De porties die mensen eten worden groter. Zowel in supermarkten als in eetgelegenheden worden klanten grotere hoeveelheden voorgezet.



Colaflesjes voor een persoon bevatten vroeger 20 centiliter. De blikjes doen al 33 centiliter. De eenpersoons flesjes cola tellen nu 50 centiliter, een halve liter. Ook voor snoeprepen, chips en fastfood geldt dat een verpakking grotere porties bevat.

Ook brouwer Heineken voorziet zijn cafébazen, zonder dat zij erom vragen, van steeds grotere glazen. XL en XXL worden zo langzaamaan de norm. We nemen dagelijks 50 kilocalorieën meer in dan nodig. Dat lijkt weinig, maar mede daardoor wordt de gemiddelde Nederlander elk jaar wel een halve kilo zwaarder, zo weten onderzoekers van de EFMI Business-school. Zij noemen dit fenomeen ’een sluipmoordenaar’.

Volgens dr. Ineke Steenhuis, onderzoeker aan de VU in Amsterdam, is portiegrootte hét vergeten fenomeen in de strijd tegen de vetzucht. „Mensen letten er tegenwoordig goed op wát ze eten en nauwelijks op hoeveel ze eten. Het is heel normaal als je tegenwoordig large of kingsize krijgt voorgeschoteld. Uit onderzoek blijkt dat mensen die verleiding niet kunnen weerstaan. Als ze meer op hun bord krijgen eten ze ook meer.’’

Volgens Steenhuis is het voor fabrikanten en restaurants financieel gunstig om via grotere porties meer om te zetten. „Het scheelt qua kostprijs amper en de consument is daar gevoelig voor. Die krijgt meer voor relatief minder geld. Daar wordt in de marketing gebruik van gemaakt.’’ Zo gaan mensen meer eten zonder erom gevraagd te hebben.

Steenhuis verwijst naar onderzoek van de Amerikaanse voedingswetenschapper Brian Wansink. Die voerde veel experimenten uit die tonen dat mensen meer eten dan ze denken te eten. Grote borden en grote lepels maken dat we meer eten dan normaal. Ook een veel etende disgenoot is voor 20 procent van de onderzochten reden om meer te eten. Wansink deed eens een experiment met de bodemloze soepkom. De helft van zijn proefpersonen kreeg een gewone soepkom, de andere helft een kom met een ingebouwde slang. Die kommen bleven daardoor continu halfvol. De groep met die kommen at bijna twee maal zo veel als de andere groep. En allen dachten dat ze minder calorieën binnenkregen dan werkelijk het geval was.

Albert Heijn laat weten inderdaad steeds grotere porties in de winkels te leggen. Fabrikant Unilever (Knorr, Unox, Magnum) zegt niet zo zeer bezig te zijn met portiegrootte als wel met de kwaliteit van de voeding.


Trouw, 29-04-2008
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:10.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.