#1
|
||||
|
||||
'Te negatief ingesteld'
'Te negatief ingesteld'
BRUSSEL - De chef-kok van het Hof van Cleve zegt zeer tevreden te zijn over zijn 28ste plaats in de wereldwijde top-50 van restaurants. 'Er zijn miljoenen restaurants in de wereld. Waarom zou ik teleurgesteld zijn dat Hof van Cleve in de lijst met de vijftig besten op de 28ste plaats staat?' Daags na de bekendmaking van de wereldwijde top-50 van restaurants (DS 22 april) is chef-kok Peter Goossens naar eigen zeggen in feeststemming. Hof van Cleve, het Kruishoutemse toprestaurant van Goossens, stond vorig jaar nog op de veertiende plaats in die lijst en moest dit jaar veertien plaatsen inleveren, maar Goossens wil niet van een teleurstelling spreken. Had u niet beter verwacht? 'Neen. In de jury van die lijst zitten journalisten van over de hele wereld. Die mensen komen in Sydney, Parijs en Madrid. In België komen ze niet of amper.' Ik dacht dat België een culinair land was. 'België is een groot culinair land. De kwaliteit van onze gastronomie is uitmuntend, maar gastronomie is geen exportproduct. Niemand staat er achter in ons land. In Frankrijk ligt dat heel anders. De Fransen zien hun keuken als een uniek gegeven. In het buitenland wordt dat ook zo gepromoot. Bovendien worden de toprestaurants gesteund door de overheid. In België moeten we alles individueel doen, dat is een pak moeilijker.' U wijst met de vinger naar de overheid. 'Niet alleen de overheid, maar ook de media zitten fout. Vorig jaar, toen ik op de veertiende plaats stond, heeft u me niet gebeld. Waarom doet u het nu dan wel? De Belgische media zijn zo negatief ingesteld. U ging ervan uit dat ik teleurgesteld zou en daarom belde u mij, maar als mijn restaurant op nummer 28 staat in de wereldwijde top-50, is dat toch een geweldige zaak.' 'En daarom ben ik ook in een feeststemming. Omdat we met ons kleine landje moeten opboksen tegen culinaire grootheden. En dan ben ik blij dat Hof van Cleve als enige ons land mag vertegenwoordigen in die lijst.' De top-4 wordt uitgemaakt door restaurants met een moleculaire keuken. U gebruikt die technieken ook. Is dat iets dat in België erg gesmaakt wordt? 'Die keuken wordt zeker gesmaakt in ons land. De mensen in België houden van lekkere producten en lekker eten. Welke technieken daar dan precies aan te pas komen, maakt niet zo veel uit.' DS 23-04-2008 (Valerie Droeven)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you down to their level and beat you with experience." (c)TB |