actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 23rd April 2008, 04:16
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Red face Immigrant levert 23.000 euro op

Immigrant levert 23.000 euro op


Slimme immigratie kost niet, maar brengt op voor de economie. Voor de Schatkist brengt een immigrerend gezin zelfs tot 23.000 euro per jaar op, zo staat in een nota van de minister van Migratie- en asielbeleid, Annemie Turtelboom.



Een gezin met twee kinderen dat via economische immigratie binnenkomt en dus twee werkenden telt, brengt de overheden ongeveer 23.000 euro netto op: 44.000 euro inkomsten voor de Schatkist en de sociale zekerheid, en 21.000 euro uitgaven voor sociale uitkeringen, kinderbijslag en onderwijs. Winst: 23.000 euro.

Die berekening staat in een nota van de minister van Migratie- en asielbeleid, Annemie Turtelboom (Open VLD), die De Standaard op de kop tikte. De gegevens staan niet in de beleidsnota die ze vandaag presenteert in de Kamer.

Het is een 'vingeroefeningennota'. Hij bevat niet het ultieme en wetenschappelijk uitgebalanceerde antwoord op alle vragen over economische immigratie. Voor dit concrete voorbeeld zouden ook meerdere alternatieven berekend moeten worden: maar één werkende partner, meer kinderen enzovoort.

De nota geeft vooral een zicht op de elementen waarmee de minister een economische immigratiepolitiek zal verdedigen.

De basishypothese die ze hanteert, is dat de immigrerende arbeidskrachten 'complementair zijn' aan de aanwezige werkkrachten, dit wil zeggen dat ze kwalificaties hebben die we hier te kort hebben. Hoe ze dat wil realiseren, staat er niet bij. Maar het gebeurde al, afgelopen jaren, met de immigratie uit de nieuwe Europese lidstaten: die werd gericht op de knelpuntberoepen en leidde tot de tijdelijke immigratie van overwegend geschoolde krachten voor vier knelpuntsectoren: horeca, bouw, transport en handel.

Zo'n 'slimme immigratie' leidt niet naar een stijging, maar naar een daling van de werkloosheid, gaat de nota voort. De inbreng van 50.000 arbeidskrachten zou de werkloosheid met 0,15 procentpunt doen dalen en de werkzaamheidsgraad met 0,25 procentpunt doen stijgen. Vlaanderen, zo staat er, liet in 2007 ruim 16.000 werknemers uit de nieuwe Europese landen toe met een arbeidskaart B; daardoor steeg de werkzaamheidsgraad met 0,15 procentpunt en daalde de werkloosheid met 0,11 procentpunt.

Slimme immigratie kan ook kwalitatieve gebreken van onze economie corrigeren: het gebrek aan ondernemerschap, de zwakke innovatie en de tanende productiviteitsgroei, zeker als men veel hooggeschoolden toelaat.

Immigratie zou voorts de economische groei kunnen doen stijgen met 1,6 procentpunten. Zo groot raamt de nota de kosten van het permanent openstaan, vandaag, van ongeveer 73.000 vacatures.

De nota maakt ook een inschatting van de gevolgen van 'slimme' immigratie op de vergrijzing en de kosten daarvan. Demografen zullen daarop kritiek hebben.

Immigratie zal in België geen verlaging van de lonen en de loonkosten tot gevolg hebben, luidt het nog. In landen waar geen minimumlonen bestaan, is dit wel een van de gevolgen.


Blog DS, 23-04-2008 (Guy Tegenbos)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:41.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.