actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 8th December 2004, 17:21
InniasHufkens InniasHufkens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2004
Locatie: Geel
Posts: 19
Boete van €375 euro voor ongeval met dodelijke slachtoffer!

Datum : 07/12/2004
Titel : Jongeren deels aansprakelijk bij scoutsongeval Clavier

De scoutsvereniging VVKSM gaat vrijuit bij het scoutsongeval in Clavier in de zomer van 2003. Verschillende jongeren liepen echter aan de verkeerde kant van de rijbaan en zijn voor eenderde aansprakelijk voor de schade.
De chauffeur die op de jongeren inreed, moet 46 uren werkstraf presteren en krijgt een boete van 375 euro met uitstel opgelegd.
Dat besliste de politierechtbank van Hoei dinsdag. Alle partijen reageren gematigd positief op de uitspraak. De scouts betreuren echter dat de verantwoordelijkheid van de overheid niet ter sprake kwam. De chauffeur beraadt zich over beroep.

Hamvraag van dit proces was of de scouts-vzw strafrechtelijk verantwoordelijk zou gesteld worden. Dat gebeurde niet bij gebrek aan bewijs. De rechter verweet het parket niet genoeg onderzoek te hebben verricht naar de rol van vzw en de organisatie van de trektocht. Het Vlaams Verbond van Katholieke Scouts en Meisjesgidsen (VVKSM) reageert opgelucht, maar "we begrijpen nog steeds niet waarom we gedagvaard werden", zei verbondscommissaris Rudy Verhoeven na de uitspraak.
De scoutsleider die de tocht begeleidde treft geen schuld, vond de rechtbank. Zijn rol als "leider" van de trektocht was immers onvoldoende duidelijk vastgelegd. Hij hielp de meest vermoeide onder de scoutsleden achter aan de groep en derhalve kan hem moeilijk verweten worden dat niet alle kinderen langs de kant van de weg liepen. Ook de beheerder van het aanpalende bos die volgens het openbaar ministerie de begroeiing onvoldoende had gesnoeid, ging vrijuit.
Enige strafrechtelijke verantwoordelijke is de autobestuurder die de jongeren aanreed. Hij overschreed de snelheidslimiet van 90 km/u niet, maar reed de bocht te snel in om de kinderen tijdig te kunnen opmerken, vond de rechtbank.

Het meest opmerkelijke aan deze uitspraak is immers dat de scouts die niet langs de (vanuit hun oogpunt) rechterkant van de weg liepen, daar waar er een voldoende brede berm was, burgerrechtelijk voor eenderde medeverantwoordelijk zijn gesteld voor het ongeval en de schade. Ook het dodelijke slachtoffer was in dat geval. De totale omvang van de schade is nog niet vastgelegd. In de praktijk wordt die echter volledig gedragen door de verzekeringsmaatschappijen.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:11.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.