actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 30th August 2007, 18:33
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Unhappy Juridische druk op scholen neemt toe

Juridische druk op scholen neemt toe


BRUSSEL - Leraars en schooldirecties voelen in hun nek de hete adem van de ouders, voor wie de drempel naar een juridische procedure steeds lager wordt.



'Het aantal klachten van ouders neemt onmiskenbaar toe', zegt Frans Verplancke, directeur van het Kortrijkse Sint-Amandscollege.

Net als zijn collega's maakt hij zich zorgen over de juridisering van het onderwijs. De meeste klachten gaan over examenresultaten, maar evengoed kan het conflict draaien om een leerling die enkele keren op rij uit de klas is gezet.

De trend naar een grotere klachtencultuur bij de ouders is al langer bezig. Er zijn geen precieze gegevens over, maar het wordt door alle onderwijsbetrokkenen bevestigd. De meesten zien die juridisering het komende schooljaar alleen maar toenemen.

'Al gaat het vaker om de dreiging met juridische procedures dan effectief procederen', zegt Jos Van der Hoeven, secretaris-generaal van de onderwijsbond COC. 'Met een dreiging om juridische stappen te ondernemen zetten ouders druk op de school. Daarop zetten de directeurs op hun beurt de leraars onder druk. Op die manier worden ook de leraars daar het slachtoffer van.'

Dat het vaak bij dreigen blijft, merkt ook de directeur van het Sint-Amandscollege. 'Vaak gebeurt het dat ouders bijvoorbeeld de examenuitslag van hun kind met veel misbaar komen aanklagen, tot ze zien wat hun zoon of dochter op papier heeft gezet', zegt Frans Verplancke. 'Dan begrijpen ze waarom we zo weinig punten hebben gegeven en laten ze hun juridische plannen varen.'

Welke procedure de klagende ouders volgen, hangt af van het onderwijsnet waartoe hun school behoort. Zo kunnen beslissingen van het Gemeenschapsonderwijs bij de Raad van State worden aangevochten. Ouders van leerlingen in het vrij onderwijs kunnen via de burgerlijke rechtbank hun gelijk proberen te halen.

Wel geldt vooraf voor elke school een interne beroepsprocedure. Het schoolbestuur moet een commissie samenstellen waarin de leraars van het betrokken kind niet zitten. Zij oordelen over de beslissing van de school.

Als er na de tussenkomst van de beroepscommissie nog steeds onenigheid is, dan kan de ouder eventueel naar een rechtbank stappen. Maar dat is uitzonderlijk, eerder gebeurt het dat de koepel van de ouderverenigingen bemiddelt in het conflict.

Hoewel het aantal gerechtelijke uitspraken op die manier in de feiten relatief beperkt blijft, verhoogt het de stress in de leraarskamers en de directielokalen. 'De juridisering is een symptoom van een samenleving waarin alles om het individu draait', is het oordeel van Hugo Deckers, de secretaris-generaal van de socialistische bond ACOD-onderwijs. 'Mensen denken dat het onderwijs een supermarkt is.'


DS, 30-09-2007 (Pieter Lesaffer)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:36.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.