actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs > R.Z.L. > RZL-Sprokkels
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 22nd September 2006, 23:23
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Sterfte hoger in land met een dictatuur

Sterfte hoger in land met een dictatuur


Rotterdam, 19 sept. Landen waar langdurig sociaaldemocraten regeerden, kennen minder kindersterfte en een hogere gemiddelde leeftijd dan landen waar christendemocraten, liberalen, of een dictator aan de macht waren.


Het verband tussen regeringskleur en volksgezondheid ontstaat vooral door een nivellerende politiek die sociale ongelijkheid moet gladstrijken. Dat blijkt uit een analyse van Vicente Navarro, een onderzoeker naar gezondheidspolitiek aan de Johns Hopkins University in Baltimore, zaterdag gepubliceerd in medisch vakblad The Lancet. Met Spaanse en Canadese collega’s zocht Navarro naar het verband tussen de gezondheidstoestand in westerse (OECD-)landen en de kleur van de regeringen tussen 1950 en 2000. Als kenmerken voor de volksgezondheid gebruikten ze de verandering in de kindersterfte en in de levensverwachting bij geboorte.

De onderzoekers nemen aan dat niet alleen de directe uitgaven aan ziekten en preventie bepalend zijn, maar dat ook het verzekering- en pensioenstelsel en andere aspecten van de verzorgingsstaat alsmede het arbeidsmarktbeleid invloed hebben op de gezondheid van een bevolking.

Zweden (45 jaar), Noorwegen (39 jaar), Denemarken (35 jaar), Finland (32 jaar) en Oostenrijk (31 jaar) waren de landen met langdurig roodgetinte regeringen waar een inkomensnivellerende politiek is gevoerd. De onderzoekers laten met statistische analyse zien dat die politiek bijvoorbeeld sterk verband houdt met een afname van de kindersterfte.

Coalities hebben grote invloed. De sociaaldemocraten in Oostenrijk regeerden lang samen met de christendemocraten. De arbeidsparticipatie van vrouwen in Scandinavië is hoog (boven 80%), maar in Oostenrijk maar 48%.

Nederland kende veel kabinetten met christendemocraten. Zij zaten 41 jaar in de regering. Nederland lijkt wat dat betreft op Frankrijk, Italië, België en Duitsland. Die landen scoren net iets slechter op afname van kindersterfte en toename van levensverwachting. De pensioenvoorzieningen zijn er prima, maar de arbeidsparticipatie van vrouwen ligt er bijvoorbeeld een stuk lager en de politiek is minder op sociale nivellering gericht.

Dictators, ten slotte, zijn notoir slecht voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit de Spaanse en Portugese cijfers. In die landen heersten 25 jaar lang dictatoriale regimes.


NRC, 19 september 2006
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:57.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.