actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > NASLAG > Sociaal-wetenschappelijke achtergronden
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 24th April 2006, 03:36
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Revolutionaire zonnecel komt slechts moeizaam uit couveuse

Revolutionaire zonnecel komt slechts moeizaam uit couveuse


Zonne-energie kan voor de helft van de prijs. Twee Eindhovense studenten ontwikkelden daartoe een toepassing van zonnecellen. De stap naar productie blijkt alleen lastig.


,,Ja, dat fluorescerende hoort er nu eenmaal bij”, zegt Marcel Artz, net afgestudeerd technisch bedrijfskundige, terwijl hij een basisplaat van hun nieuw zonne-energiesysteem te voorschijn haalt. ,,Maar je ziet zo wel hoe het werkt.” Hij houdt de gifgroen gekleurde plastic plaat van een centimeter dikte horizontaal. De opstaande randen lichten fel op. ,,Dit doet hij dus op de tl-verlichting hier”, vervolgt hij. ,,De plaat vangt dat licht op en verplaatst dat naar een zijkant. Daar komt het geconcentreerd uit. Wij hebben op die zijkant een zonnecel gezet: zo heb je maar weinig dure cellen nodig, terwijl je toch veel elektriciteit wint.”

Samen met Rudy van der Blom, die als chemisch technoloog op het systeem afstudeerde, heeft hij nu het bedrijfje Maxxun in oprichting om hun gelijknamige product op de markt zetten. Over ruim een jaar verwachten ze de eerste vierkante meters te produceren. En om subsidies en bekendheid te krijgen doen ze mee aan verschillende ontwerpwedstrijden.

Eerder wonnen ze twee Nederlandse en een Europese prijs en eindigden ze bij de laatste zes van de Altran Stichting voor Innovatie, een wereldwijde prijsvraag voor innovatieve technologie. Half mei, wanneer de ondernemers hun idee in Parijs aan de jury moeten presenteren, zullen ze vooral wijzen op de lage kostprijs van hun systeem. ,,Ons paneel kost ongeveer 150 euro per vierkante meter. Normale zonnecellen kosten minimaal het dubbele. Dat van ons bestaat namelijk maar voor één procent uit zonnecellen. Zo maken we zonne-energie voordeliger. Normaal kost een kilowattuur uit een zonnepaneel minstens veertig cent. Bij ons twintig cent’’, vertelt Artz.

Toch is dat nog steeds veel. Elektriciteit uit kolencentrales kost de consument zo’n zeven cent. Artz vindt dit echter geen goede vergelijking. ,,Daar komen ook nog transportkosten en belasting bij. Uiteindelijk betaal je dan als consument ruim twintig cent per kilowattuur.”

De ondernemers richten zich daarom op de particuliere gebruiker. Die kan de panelen op zijn dak leggen en hoeft dan overdag bijna geen energie meer uit het net te halen.

Maar het oog wil ook wat. Wie legt zulke opvallende panelen op zijn dak? De zonnecellen zijn namelijk alleen in fluorescerende kleuren verkrijgbaar, zoals felrood of gifgroen. Volgens Artz is dit echter een voordeel. ,,Vooral vrouwen vinden die normale zwarte zonnecellen verschrikkelijk. En je weet hoe het is: De man kiest het systeem, de vrouw kiest liever voor kleuren. Bovendien komen er nog allerlei beschermingslagen overheen.” De uiteindelijke kleur wordt dan donkerrood, als de kleur van dakpannen.

Van der Blom en Artz hebben, tijdens hun onderzoek, alleen nog een proefstukje van negen vierkante centimeter kunnen maken. Om grotere oppervlakten te produceren, moeten ze financiers hebben. Dat blijkt lastig. ,,De ontwikkeling van een nieuwe techniek vinden mensen wel interessant, dus daar kregen we makkelijk geld voor. Maar om subsidie voor de productie te krijgen, moet je eerst een werkend product laten zien. En die hebben we nog niet op ware grootte. We zitten dus nu in het gat tussen ontwikkeling en productie”, zegt Artz. Hij hoopt uiteindelijk de hoofdprijs van de Altran-wedstrijd binnen te slepen. ,,Als we winnen, krijgen we een jaar lang gratis begeleiding van specialisten. Die kunnen ons helpen de productie op te zetten.”

In de tussentijd zoeken ze door naar instanties die geld kunnen geven. Het whiteboard in hun kantoortje op de universiteit staat vol met instanties en instituten. Maar ook private ondernemers. Alleen willen die allemaal graag eerst een prototype zien. ,,Als je buiten het lab komt, wordt het gewoon moeilijk”, zegt Van der Blom. ,,Maar de markt voor zonne-energie groeit flink. En dit wordt het gewoon.”


Trouw, 24-04-2006
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:54.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.