actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 15th March 2018, 17:50
Jolien.R*ns Jolien.R*ns is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Geel
Posts: 68
"Dit zal tot drama's leiden": sans-papiers helpen wordt strenger bestraft

Protest tegen nieuwe regels rond dringende medische zorgen

Een honderdtal dokters protesteert tegen de hervorming van de dringende medische hulp voor sans-papiers. Dokters die die zorgen 'ongeoorloofd' toedienen, moeten mogelijk hun ereloon terugbetalen.


De regels rond dringende medische hulp voor mensen zonder papieren worden hervormd. Daarvoor keurt het parlement vandaag normaal een wetsvoorstel goed. Dokters van de Wereld gaat daarmee niet akkoord en reageert met een opiniestuk in deze krant: "Dit zal tot drama's leiden", luidt het daar.

De dokters krijgen brede steun van een honderdtal hoog aangeschreven artsen en mensen uit de gezondheidszorg. Onder meer gynaecoloog Marleen Temmerman, gezondheidseconoom Lieven Annemans, viroloog Marc Van Ranst en fertiliteitsexpert Petra De Sutter ondertekenden de oproep.

Het probleem zit bij de dringende medische hulp. In dat systeem kunnen sans-papiers een beroep doen op gezondheidszorg. Federaal minister van Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme (MR) kondigde eerder al aan dat hij dat systeem wil hervormen. Volgens hem wordt het al te vaak misbruikt. Dat concludeert hij uit een rapport uit 2016. In de tweehonderd medische dossiers die toen werden onderzocht, werd twaalf keer misbruik vastgesteld. Dat ging onder meer over patiënten met lage rugpijn en kinderen die met misvormingen werden geboren.

Ducarme wil komaf maken met dat misbruik. In het wetsvoorstel lijkt hij zijn pijlen te richten op de artsen. De Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV) mag dan namelijk controleartsen op pad sturen. Zij moeten nagaan of er dokters zijn die sans-papiers zorgen toedienen die niet onder de dringende medische hulp valt.

zinloze controles
Als dat zo is, worden die dokters gestraft: hun honoraria wordt ingehouden, of ze moeten die terugbetalen. "Dokters zijn nu vaak al terughoudend. Als er een financieel risico bij komt, zal dat niet beter worden", zegt Alexis Andries van Dokters van de Wereld. "We spreken over een groep mensen die zo al bijzonder kwetsbaar is. Hun drempel naar gezondheidszorg wordt nu nog hoger. Er zijn voorbeelden van zwangere vrouwen die hun weg niet vinden naar de dringende medische hulp. Die bevallen dan maar op de dienst spoedgevallen."

De artsen worden in hun kritiek bijgestaan door meerdere organisaties in de gezondheidszorg. "Dit zal de vrijheid van de uitvoerende arts minstens indirect beperken", stelt de Orde der Geneesheren in een bericht op haar website. "Zijn professioneel oordeel zal gekoppeld zijn aan het risico om zelf voor de kosten te moeten opdraaien." Volgens Domus Medica stelt deze hervorming dokters voor een 'onmogelijk dilemma'. De huisartsenvereniging spreekt in een persbericht over "zinloze controles die vooral veel geld gaan kosten" en "een fundamenteel wantrouwen van de overheid in artsen die de fundamentele rechten van deze mensen trachten te vrijwaren".

De woordvoerder van minister Ducarme wuift de kritiek weg: "We raken helemaal niet aan de definitie van dringende medische hulp, en dus ook niet aan de drempel." Bovendien, benadrukt men op het kabinet van Ducarme, zijn heel wat organisaties uit de sector gehoord.

Bron: De morgen, 15 maart 2018
link: https://www.demorgen.be/politiek/di...traft-becf8ecb/

Eigen mening:
Ik begrijp dat ze het misbruik willen tegengaan, maar deze wet gaat in tegen de principes van een arts. Een arts zijn plicht is om mensenlevens te redden, dus deze kan moeilijk zeggen: "Sorry, ik help u niet omdat je geen papieren hebt." Uiteraard moet er een oplossing gezocht worden voor dit misbruik, maar zelf denk ik dat er andere mogelijkheden zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld een soort schema opstellen (zoals bij spoedgevallen) waardoor het wel mogelijk is dat deze mensen behandeld kunnen worden bij ernstige gevallen. Ik begrijp ook dat ze niet voor het minste griepje bij een instantie dan terecht kunnen, maar bijvoorbeeld wel bij een breuk of ernstige letsels. Persoonlijk denk ik dat we ons vaker moeten inleven in andermans problemen. Wij zouden het ook niet fijn vinden als wij in het buitenland zouden wonen en we zouden niet geholpen worden, terwijl we enorm hard afzien.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:30.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.