actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 21st December 2017, 10:00
Cédric V*rtommen Cédric V*rtommen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Brecht
Posts: 73
Overheid VS geeft groen licht voor olieboringen in beschermd natuurgebied

Het Amerikaanse Congres heeft president Trumps belastinghervorming vandaag finaal goedgekeurd. De belastingwet, die in de eerste plaats een flinke besparing betekent voor multinationals, bevat ook een andere belangrijke, erg omstreden bepaling. De nieuwe wet laat immers toe dat er in het Arctic National Wildlife Refuge, een beschermd natuurgebied in Alaska, naar olie geboord wordt.

Het Arctic National Wildlife Refuge (ANWR) in Alaska is een belangrijke kweekplaats voor bijna 200.000 rendieren, de winterse verblijfplaats voor tientallen ijsberen en de verzamelplaats van miljoenen trekvogels die er elk voorjaar weer samenkomen, sommige soorten zelfs helemaal uit Patagonië. Ook poolvossen en muskusossen leven in groten getale in het natuurgebied.

Al veertig jaar lang is de ontginning van fossiele brandstoffen in het ANWR verboden, maar daar kan nu verandering in komen. Lisa Murkowski, de Republikeinse senator voor Alaska, ijvert al jaren voor de opening van het gebied voor de olie-industrie. Met de nieuwe bepaling in de Amerikaanse belastinghervorming haalt ze alvast een belangrijke slag thuis.

Gebied 1002
De voorziening bepaalt dat het Amerikaanse departement van Binnenlandse Zaken vergunningen zal verkopen voor gebied 1002, een regio in het ANWR. Gebied 1002 ligt in het noorden van het 7,7 miljoen hectaren grote natuurreservaat. Daar zit naar schatting voldoende ruwe olie in de grond voor 4,3 tot 11,8 miljard vaten.

Volgens Murkowski beslaat gebied 1002 slechts een kleine oppervlakte van het reservaat en zal de impact op het milieu gering zijn. De senator laat in haar betoog echter achterwege dat de bouw van de boorinstallaties gepaard gaat met de aanleg van een kluwen aan wegen, pijpleidingen, bronnen en landingsbanen in het hart van het natuurgebied. Ook het gevaar van olierampen ligt op de loer.

Zowel Democraten als milieuactivisten reageren teleurgesteld op de goedkeuring van het voorstel.

Volgens senator Maria Cantwell is de strijd over de olieboringen nog niet voorbij. "Ik zou zelfs zeggen dat vandaag nog maar het begin is," zegt de Democrate. Ze beklemtoonde dat haar partij erop zou toezien dat de Trump-administratie alle milieuwetten volgt vooraleer er naar olie kan geboord worden in het ANWR.

De Democratische senator Edward Markey hekelde de Republikeinse tactiek waarbij de bepaling over de olieboringen in het natuurreservaat gekoppeld werd aan de belastinghervorming.

Procedureslag
De nieuwe bepaling betekent evenwel niet dat er snel boorinstallaties in het natuurpark zullen staan. Dat gaat immers niet zonder uitgebreide onderzoeken en vergunningsaanvragen. Bovendien mogen de oliemaatschappijen ook rekenen op een rist gerechtelijke procedures van lokale gemeenschappen en milieuorganisaties die zich verzetten tegen de ontwikkeling van het kwetsbare gebied.

Voorstanders van de olieboringen laten zich echter niet afschrikken. “Dit zijn langetermijnplannen, dus de ontwikkelingen gebeuren niet op één dag tijd,” zegt Kara Moriarty, voorzitter van de Alaska Oil and Gas Association.

Strijd verlegdMaar de milieuactivisten die de ANWR-olieboringen al decennialang aanvechten denken niet aan opgeven. Zij verleggen hun strijd van het Amerikaanse Congres naar de federale gerechtshoven. “De strijd is nog maar pas begonnen,” zegt Bernadette Demientieff, CEO van het Gwich’in Steering Committee dat in 1988 werd opgericht om olieboringen in kwetsbare gebieden aan te vechten. “We zullen opstaan en het Arctic Refuge en de ‘Heilige Plaats Waar Het Leven Begint’ te beschermen, net zoals onze voorouders dat voor ons gedaan hebben.”

“Senator Murkowski kreeg deze bepaling in de belastingwet omdat ze leiderschap had over het vat, maar dat vat vullen met olie zal een pak lastiger worden dan ze ooit gedroomd had,” reageert Niel Lawrence, directeur van de Natural Resources Defense Council in Alaska.

Datum: 20 december 2017
Bron: De Morgen
Link: https://www.demorgen.be/buitenland/...ebied-be747ef3/

Mening: Ik begrijp niet goed hoe dit kan gebeuren. Als het al jaren lang verboden is om in het gebied naar olie te boren, waarom kan het dan nu ineens wel? Het is op zich nog niet zo'n ramp dat je olie uit de grond wilt halen, dit kan alleen maar goed zijn voor de economie en mobiliteit. Maar denk, net zoals in het artikel aangehaald, maar eens aan alle gevolgen van dien. We krijgen zoveel beelden en foto's van de opwarming van de aarde, en die laten ons niet onberoerd. Maar deze olieboringen hebben wegen, landingsbanen, olieleidingen... nodig. En er is een kans op een olielek en olievervuiling. Deze beelden zullen we niet snel zien omdat dat een ver-van-ons-bed-show is, maar deze gevolgen zijn even rampzalig.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:05.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.