actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 23rd November 2017, 09:10
Rutger.M*ls Rutger.M*ls is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: Poederlee
Posts: 31
Binnenkort meer afval dan vissen in de Noordzee?

Binnenkort meer afval dan vissen in de Noordzee?

Verpakkingen, flessen en microplastic: de Noordzee zit vol plastic. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) heeft een actieplan klaar dat het tij moet keren.

Onze zeeën en oceanen zitten nu al vol plastic en elk jaar komt er nog eens tot 12 miljoen ton plastic bij. Het komt vooral via de rivieren in zee terecht. Boosdoeners zijn plastic verpakkingen, zakjes, visnetten, maar ook kleine plasticdeeltjes die in tandpasta, zeep of cosmetica zitten en vezels van onze synthetische kleren. En hét probleem is dat plastic niet of nauwelijks afbreekt. 'We kunnen dus alleen maar vermijden dat het in het water terechtkomt', zegt professor Colin Janssen (UGent). Hij hielp samen met een aantal andere wetenschappers mee aan het actieplan van Philippe De Backer. Want volgens de professor is het 5 voor 12 en is het hoogtijd om in te grijpen. 'Het is een tikkende tijdbom, maar we weten niet wanneer die gaat ontploffen. Het heeft gevolgen voor het ecosysteem én op lange termijn ook voor onze gezondheid. Ik ben hier zeer bezorgd over', zegt hij.

De vervuiling doodt per jaar niet alleen anderhalf miljoen dieren, die verstrikt raken of stikken. Aangezien plastic afbreekt tot zeer kleine deeltjes, zitten zeevruchten en vissen er ook vol van. Vooral door het eten van zeevruchten komen dan ook in ons lichaam terecht. Voor wie graag mosselen, garnalen of oesters lust, gaat het zelfs om 11.000 deeltjes per jaar. Alleen is het effect daarvan op onze gezondheid nog niet bekend.

Boodschap van zowel Janssen als staatssecretaris De Backer is dat iedereen dringend een knop moet omdraaien. 'Onze Noordzee mag geen soep van plastic worden', zegt het liberale regeringslid. Hij maakte als eerste verantwoordelijke beleidsmaker een actieplan op dat alle niveaus - steden en gemeenten, Vlaanderen, federaal - samenzet en reeks maatregelen voorziet.

Plastic zakjes en verpakkingen mijden

Aangezien 95 procent van al het afval in zee plastic is, moet daar vooral werk van worden gemaakt. Alleen al plastic zakjes en verpakkingen aanpakken, zou volgen Janssen al een grote stap vooruit beteken. 'Dingen die we vaak maar 10 minuten in onze handen hebben, maar die vermijdbaar zijn en elk jaar miljoenen ton afval genereren. Ook de microplastic in cosmetica of zeep valt perfect te vervangen. Stop er dus mee'. De Vlaamse regering werkt al een tijdje aan een verbod op plastic zakjes, maar is het er onderling nog altijd niet over eens. 'We moeten dringend nadenken over het eenmalig gebruik van plastic', zegt ook Philippe De Backer.

Nog een opvallende vaststelling van Colin Janssen: onze waterzuiveringsinstallaties moeten ons water zuiveren, maar de kleine plasticdeeltjes worden er maar voor de helft uitgehaald. Resultaat is dat de 5.000 microplasticdeeltjes die u en ik dagelijks het milieu insturen - alleen al door te douchen verdwijnen er zo’n 2.000 door onze afvoer - maar voor de helft worden tegengehouden. Geen wonder dus dat in de zeeën ook tot 4.000 meter diep plastic wordt gevonden.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171122_03201832
Datum: 23 november 2017

Eigen mening:
Ik vind dit persoonlijk echt niet goed. Zoals het artikel al aanhaalt heeft dit verschillende negatieve gevolgen en moet er dringend iets aan gedaan worden. De plastic heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de vissen die in de zee leven maar ook voor het milieu en voor ons. Wanneer de zeedieren de plastic opeten kan het zijn dat jij daarna ook de plastic in je lichaam krijgt doordat je dat dier gegeten hebt en dit kan onze gezondheid erg schade. Elk jaar komt er 12 miljoen ton afval terecht in de zee en dat zou helemaal niet mogen. Ik vind zelf dat men er te weinig bij stilstaat wat dit allemaal teweeg kan brengen. Volgens mij denken mensen dat wanneer ze afval op de grond of in een rivier gooien het toch geen verschil maakt maar daar zitten ze helemaal fout. Alle beetjes helpen en wanneer iedereen zo gaat denken kan dit serieuze gevolgen hebben. Hier moet snel iets aan gedaan worden anders is het te laat.

Laatst aangepast door Rutger.M*ls : 23rd November 2017 om 09:22.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 03:51.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.