actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 14th November 2017, 21:34
Jannes T*rmans Jannes T*rmans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: Wechelderzande
Posts: 33
Nieuw studie: helft van alle rijkdom in handen van slechts 1 procent van wereldbevolk

De kloof tussen de rijken en de rest van de wereld is de laatste jaren nog verder toegenomen. De rijkste één procent hebben hun rijkdom zien stijgen van 42,5 procent ten tijde van de financiële crisis in 2008 tot 50,1 procent in 2017. Dat blijkt uit een rapport dat Credit Suisse vandaag heeft gepubliceerd. Voor de millennialgeneratie ziet de toekomst er niet rooskleurig uit, zegt de studie.

Het voorbije jaar kwamen er volgens Credit Suisse 2,3 miljoen nieuwe dollarmiljonairs bij, wat het totaal op 36 miljoen rijken brengt. Dat is bijna drie keer meer dan in het jaar 2000. Samen controleren deze miljonairs – die in totaal 0,7 procent van de wereldbevolking uitmaken – 46 procent van de totale rijkdom. Meer dan twee op de vijf miljonairs wonen in de VS, gevolgd door Japan met 7 procent en het Verenigd Koninkrijk met 6 procent.

Credit Suisse verwacht dat het aantal dollarmiljonairs tegen 2022 zal stijgen tot 44 miljoen.

Superrijk vs. superarm

Bovendien is het aantal superrijken – diegenen met een nettowaarde van 50 miljoen dollar of meer – nog sterker gestegen: zij zagen hun aantal vervijfvoudigd. De meerderheid van hen woont in de VS, maar 22 procent van hen vergaarden hun rijkdom in landen die op economisch vlak aan een opmars bezig zijn, zoals China.

Daartegenover staat dat 3,5 miljard mensen – goed voor 70 procent van alle volwassenen ter wereld - samen slechts over 2,7 procent van de globale rijkdom beschikken. Zij leven vooral in ontwikkelingslanden in Afrika en India. “Voor veel inwoners van lage-inkomenslanden is lidmaatschap van het armste deel [van de wereldbevolking] eerder de norm dan de uitzondering,” schrijft Credit Suisse.

De grootste verliezers zijn volgens het rapport de jonge generatie: zij maken veel minder kans om zo rijk te worden als hun ouders. “Diegenen met weinig rijkdom zijn onevenredig vertegenwoordigd in de jongere leeftijdsgroepen die weinig kansen hebben gehad om vermogen te verwerven,” zegt Urs Rohner, voorzitter van Credit Suisse. “Maar we vinden dat vooral millennials voor grote uitdagingen staan.”

Volgens Credit Suisse worden vooral millennials getroffen door een hoge werkloosheidsgraad, strengere regels voor het verkrijgen van een hypotheeklening, een stijgende inkomensongelijkheid en verlaagde pensioenen. “Terwijl babyboomers de meerderheid van de beste jobs en de huisvesting in handen hebben, doen millennials het slechter dan hun ouders op die leeftijd, vooral wat betreft inkomen, woningbezit en andere aspecten van welzijn die in dit rapport werden onderzocht,” schrijft Rohrer in het voorwoord.

Nochtans zijn millennials – geboren tussen 1980 en 2000 – algemeen genomen hoger opgeleid dan hun ouders. Maar “we verwachten dat slechts een minderheid van de goede presteerders en diegenen in sectoren zoals technologie of financiën effectief het ‘millennialnadeel’ zullen kunnen overwinnen,” staat er.

Minder pensioen, meer belastingen

Het rapport wijst erop dat millennials zelf veel meer zullen moeten sparen voor hun pensioen, aangezien de overheidspensioenen de komende jaren naar verwachting zullen dalen. Toch zullen de belastingbijdragen voor de financiering ervan vermoedelijk stijgen, gezien de vergrijzing van de bevolking, voorspelt het rapport.

Bijgevolg zullen millennials het moeilijker hebben om rijkdom op te bouwen dan hun voorgangers en zullen ze ook geconfronteerd worden met een grotere inkomensongelijkheid dan hun ouders.

Bron: De Morgen
Datum: 14/11/2017
URL: https://www.demorgen.be/economie/ni...lking-b64b876f/

Persoonlijke mening: Ik vind het gewoon absurd dat 1 procent van de wereldbevolking even rijk is als de andere 99 procent. Dit is bijna niet te vatten. Terwijl de armen nauwelijks genoeg voedsel en middelen hebben om te kunnen overleven. Deze kloof wordt elk jaar nog groter en groter.
Een ander verontrustend probleem dat wordt aangehaald is dat de jongere mensen het steeds moeilijker hebben om carrière te maken. Vooral de millennials hebben het moeilijk. Door de hoge werkloosheidsgraad vindt deze groep mensen moeilijker werk terwijl ze toch vaak hogere diploma's hebben. Door de vergrijzing van de samenleving zullen de millennials meer belastingen moeten betalen terwijl ze zelf een veel lager pensioen zullen krijgen doordat de overheden de pensioenen laten zakken.
Ik vind het schrijnend om te zien hoe oneerlijk de wereld in elkaar zit. Het is een kwestie van op de juiste plaats, op het juiste moment geboren worden. Ik vind dat er meer inspanningen moeten komen om ieder individu meer kansen te geven. Dit is echter moeilijk te verwezenlijken doordat degene die iets te verliezen hebben bij een eerlijkere verdeling van economische middelen vaak degene zijn die leidinggevende functies hebben. Hierdoor zitten we in een vicieuze cirkel waarbij de armen arm blijven en de rijken enkel rijker worden. Voorlopig zie ik geen tekenen dat deze situatie in de nabije toekomst zal veranderen.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 16:24.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.